30 jul 2016 06:00

31 jul 2016 07:13

Ungdomlig fiskarglädje i veckans omgång av Fiskeligan

FISKELIGAN

Grabbarna Oscar och Johan ville ut och fiska, skriver Christer Bratt från Skövde i samband med fångstrapport gjord via sla.se.

”Fiskefärden ställdes till Sjötorpasjön i Skultorp. Noterat att klasserna mört och sarv gapat tomma. Oscar Arrhenius 8 år var snabbt igång med metspöt i hand. En pytteliten, tummad degkula på kroken fick en lättviktig mört på 25 gram att gå bet.

Spinnfiske

Lillgrabben Johan Bratt satsade på spinnfiske, dock utan att få något. Själv riggade jag ett flötmete efter den vackra fisken sarv som mål. Kombobetet konserverad majs som toppats med söt deg serverades bottennära under ett tak av näckrosor. Flötet dök, spöt höjdes och i nästa sekund visade sig en plaskande skönhet i skepnad av en 165 gram tung sarv i vattenytan”.

Metat med krumbuktande dyngmask på kroken är vad Arthur Havsmon från Undenäs nyligen har gjort i Kullbergsån. En rödögd mört med vikt 294 gram frestades att ta för sig av spralligt godis och konsekvensen av att ha öppnat munnen blev att syna strandbrinken.En avkopplande stund bakom flötet kan rekommenderas.

Strindberg

Något som författargeniet August Strindberg för mer än 100 år sedan reflekterade över på följande vis.

"Det ligger något bedårande i ett flöte, nästan som magnetisörens kopparknapp på svart botten. Flötet med dess cinnoberröda kropp, dess vita och svarta kanter har något tilldragande genom sin ovanliga form och sina starka livliga färger. Ögat som förgäves söker något föremål på den enformiga vattenytan slår gärna fast på flötet, och åskådaren fascineras slutligen av betraktandet så att han glömmer fisket, glömmer anhöriga, sorger, löften, och försjunker i en hypnotisk dvala som slutligen blir det tilldragande elementet i att meta med spö. Man idiotiserar sig, tar frisk luft och solbad, är sysselsatt utan att göra något, upptagen utan att vara ansträngd."

Avkopplande

Spöfiske, oavsett metod är avkopplande och passar alla, ung som gammal. Under ett solgassande fiskepass på Örlen härförleden hade Joel Eriksson 9 år tillsammans med pappa Mikael och kompis Olle fiskelyckan att fånga en vasstandad firre, modell gädda på halvannat kilo. En lila jigg med dubbelstjärt fiskades tafslöst på tunn lina då fisken med vass tuggmatta satte tänderna i gummit. Linan höll! Deras egentliga fiskemål var abborre. Tips! Vid riktat gäddfiske spetsas linan med en tandsäker tafs för att undvika linbrott.

Vackra Simsjön på berget Billingen kantas av bland annat sommarstugor. Ett av sommarhusen befolkas av familjen Markerius från Stenstorp. Unge Milos Markerius gjorde den 19 juli tillsammans med sina föräldrar ett släpfiskepass på Simsjön. Efter att båten kommit i rörelse sjösattes en 7 grams spinnare bakom flytetyget. En abborre av mindre format gav ganska omgående ett ryck i linan men slapp loss. Efter att nästan ha rundat sjön närmade de sig den djupaste (ca 24 m) delen samtidigt som gänget ombord fick möte av en annan båt.

De vek av närmare in mot land. Kursändringen fick linan att slacka samt spinnaren att sjunka. När strängen sedan tajtades upp och spinnaren fick fart på nytt kom det efterlängtade hugget. Av kraften att döma var det en gädda som attackerat surrande skedspinnare. Det finns, eller åtminstone fanns stora gäddor i Simsjön. (Fiskeligan som såg dagens ljus sommaren 1990 och har under årens lopp rapporterat om flera stora gäddor från Simsjön med en på dryga tolv kilo i topp) Milo kämpade oförtrutet vidare och noterade att fisken i djupet så smått började tappa kraft. En stund senare bröt en gigantisk abborre ytan i det klara vattnet alldeles invid båtsidan. Den är stoor jublade en uppspelt Milos. En randig rovriddare som fick vågens siffror att visa 1776 gram. Ett härligt slut på en perfekt fisketur, hälsar Milos med familj.

”Fiskefärden ställdes till Sjötorpasjön i Skultorp. Noterat att klasserna mört och sarv gapat tomma. Oscar Arrhenius 8 år var snabbt igång med metspöt i hand. En pytteliten, tummad degkula på kroken fick en lättviktig mört på 25 gram att gå bet.

Spinnfiske

Lillgrabben Johan Bratt satsade på spinnfiske, dock utan att få något. Själv riggade jag ett flötmete efter den vackra fisken sarv som mål. Kombobetet konserverad majs som toppats med söt deg serverades bottennära under ett tak av näckrosor. Flötet dök, spöt höjdes och i nästa sekund visade sig en plaskande skönhet i skepnad av en 165 gram tung sarv i vattenytan”.

Metat med krumbuktande dyngmask på kroken är vad Arthur Havsmon från Undenäs nyligen har gjort i Kullbergsån. En rödögd mört med vikt 294 gram frestades att ta för sig av spralligt godis och konsekvensen av att ha öppnat munnen blev att syna strandbrinken.En avkopplande stund bakom flötet kan rekommenderas.

Strindberg

Något som författargeniet August Strindberg för mer än 100 år sedan reflekterade över på följande vis.

"Det ligger något bedårande i ett flöte, nästan som magnetisörens kopparknapp på svart botten. Flötet med dess cinnoberröda kropp, dess vita och svarta kanter har något tilldragande genom sin ovanliga form och sina starka livliga färger. Ögat som förgäves söker något föremål på den enformiga vattenytan slår gärna fast på flötet, och åskådaren fascineras slutligen av betraktandet så att han glömmer fisket, glömmer anhöriga, sorger, löften, och försjunker i en hypnotisk dvala som slutligen blir det tilldragande elementet i att meta med spö. Man idiotiserar sig, tar frisk luft och solbad, är sysselsatt utan att göra något, upptagen utan att vara ansträngd."

Avkopplande

Spöfiske, oavsett metod är avkopplande och passar alla, ung som gammal. Under ett solgassande fiskepass på Örlen härförleden hade Joel Eriksson 9 år tillsammans med pappa Mikael och kompis Olle fiskelyckan att fånga en vasstandad firre, modell gädda på halvannat kilo. En lila jigg med dubbelstjärt fiskades tafslöst på tunn lina då fisken med vass tuggmatta satte tänderna i gummit. Linan höll! Deras egentliga fiskemål var abborre. Tips! Vid riktat gäddfiske spetsas linan med en tandsäker tafs för att undvika linbrott.

Vackra Simsjön på berget Billingen kantas av bland annat sommarstugor. Ett av sommarhusen befolkas av familjen Markerius från Stenstorp. Unge Milos Markerius gjorde den 19 juli tillsammans med sina föräldrar ett släpfiskepass på Simsjön. Efter att båten kommit i rörelse sjösattes en 7 grams spinnare bakom flytetyget. En abborre av mindre format gav ganska omgående ett ryck i linan men slapp loss. Efter att nästan ha rundat sjön närmade de sig den djupaste (ca 24 m) delen samtidigt som gänget ombord fick möte av en annan båt.

De vek av närmare in mot land. Kursändringen fick linan att slacka samt spinnaren att sjunka. När strängen sedan tajtades upp och spinnaren fick fart på nytt kom det efterlängtade hugget. Av kraften att döma var det en gädda som attackerat surrande skedspinnare. Det finns, eller åtminstone fanns stora gäddor i Simsjön. (Fiskeligan som såg dagens ljus sommaren 1990 och har under årens lopp rapporterat om flera stora gäddor från Simsjön med en på dryga tolv kilo i topp) Milo kämpade oförtrutet vidare och noterade att fisken i djupet så smått började tappa kraft. En stund senare bröt en gigantisk abborre ytan i det klara vattnet alldeles invid båtsidan. Den är stoor jublade en uppspelt Milos. En randig rovriddare som fick vågens siffror att visa 1776 gram. Ett härligt slut på en perfekt fisketur, hälsar Milos med familj.

  • Björn Blomqvist