06 aug 2016 06:00

06 aug 2016 06:00

Färna får Fiskeligan fulltalig

FISKELIGAN:

Robert Magnusson från Moholm är mannen som förtjänstfullt fixade färna-gluggen. Därmed är Fiskeligans 12 fasta klasser tilltäppta.

På en blå med silverstänk 5 cm Fishunter jigg trädd på ett 5 grams blyhuvud bedrogs färnan. Fångstplats var i ån Tidans turbulenta vatten nedströms Lagerfors. Färnans utbredning är sporadiskt förkommande. I ån Tidan däremot är den vanligt förekommande och huserar mer eller mindre tätt i åns 19 mil långa sträckning, från källflödet i söder till utloppet i Vänern vid Mariestad.

Stridbar

Färnan är en mycket underhållande sportfisk och anses vara den stridbaraste inom mörtfiskfamiljen. Dess naturliga näringsregister är brett och består av allehanda insekter, maskar, snäckor och småfisk.

Mänskligt processad föda som funkar ypperligt som agn kan vara ett stycke färskt bröd, vällagrad ost, nykokt räka eller en bit köttig korv. Under sommaren påträffas färnan oftast ytligt. Då är det läge att kränga fast ett flytbröd (färsk barkis) på vasst stål och sedan kasta ut i strömmen.

Påslaget brukar vara sugande följt av ett väl synligt plask. Svenska sportfiskerekorden på färna är 3,58 kilo och fångades i Svartån, Östergötland. Bottenmete med en korvbit på kroken var metoden.

Sex kilo gädda

Sjön Örlen är godkänd som bad- och fiskesjö. Mellan svalkande dopp kan förslagsvis en uppfriskande dragfisketur göras över djupkanter och nära vassruggar. Är fisken i tagen kommer vistelsen på sjön att ända med ”hot line”. Sommar, sol och ryck i linan kallas inte sällan för livskvalité.

En av flera som i sommar fångat fisk i Örlen är David Shultz från Älvsjö. Med en släpfiskad vobbler på tråden narrade han en 90 centimeter lång gädda med vikt 6 kilo att sätta tänderna i vickande plastfisk.

Det var i slutet av 1890-talet som världens första vobbler täljdes till. En krokförsedd träplugg av fabrikat Heddon made in USA som senare skulle visa sig bli starten på vobblandet world wide.

Hugo Larsson från Skövde var tisdagen den 2 augusti en vobblerfiskare då han trollade i Mullsjön. En av sjöns krokodiler i skepnad av en 4,3-kilos gädda förleddes av det fisklika betet och gick förlorad ur striden.

Direktträff

Innan veckans omgång av Fiskeligan är håvad följer mera vobblerfiske med en annan Hugo bakom rullen. Det är Hugo Oweling 11 år från Lidingö tillsammans med brorsan Erik och pappa Axel som nyligen genomfört ett explosivt fiskepass på Viken. Med en Bomber 15A knuten i stubinen som fiskades över stenig grundbotten mellan Tåtorp och Ryholm fick han en direktträff. Blixtsnabbt reste Hugo spöt och satte därefter in ett resolut motryck. En stund senare kunde ynglingen Oweling glatt konstatera att han besegrat en abborre på prick kilot, ett nytt personbästa.

Hiva o dra för att sedan rapportera till SLA.

 

På en blå med silverstänk 5 cm Fishunter jigg trädd på ett 5 grams blyhuvud bedrogs färnan. Fångstplats var i ån Tidans turbulenta vatten nedströms Lagerfors. Färnans utbredning är sporadiskt förkommande. I ån Tidan däremot är den vanligt förekommande och huserar mer eller mindre tätt i åns 19 mil långa sträckning, från källflödet i söder till utloppet i Vänern vid Mariestad.

Stridbar

Färnan är en mycket underhållande sportfisk och anses vara den stridbaraste inom mörtfiskfamiljen. Dess naturliga näringsregister är brett och består av allehanda insekter, maskar, snäckor och småfisk.

Mänskligt processad föda som funkar ypperligt som agn kan vara ett stycke färskt bröd, vällagrad ost, nykokt räka eller en bit köttig korv. Under sommaren påträffas färnan oftast ytligt. Då är det läge att kränga fast ett flytbröd (färsk barkis) på vasst stål och sedan kasta ut i strömmen.

Påslaget brukar vara sugande följt av ett väl synligt plask. Svenska sportfiskerekorden på färna är 3,58 kilo och fångades i Svartån, Östergötland. Bottenmete med en korvbit på kroken var metoden.

Sex kilo gädda

Sjön Örlen är godkänd som bad- och fiskesjö. Mellan svalkande dopp kan förslagsvis en uppfriskande dragfisketur göras över djupkanter och nära vassruggar. Är fisken i tagen kommer vistelsen på sjön att ända med ”hot line”. Sommar, sol och ryck i linan kallas inte sällan för livskvalité.

En av flera som i sommar fångat fisk i Örlen är David Shultz från Älvsjö. Med en släpfiskad vobbler på tråden narrade han en 90 centimeter lång gädda med vikt 6 kilo att sätta tänderna i vickande plastfisk.

Det var i slutet av 1890-talet som världens första vobbler täljdes till. En krokförsedd träplugg av fabrikat Heddon made in USA som senare skulle visa sig bli starten på vobblandet world wide.

Hugo Larsson från Skövde var tisdagen den 2 augusti en vobblerfiskare då han trollade i Mullsjön. En av sjöns krokodiler i skepnad av en 4,3-kilos gädda förleddes av det fisklika betet och gick förlorad ur striden.

Direktträff

Innan veckans omgång av Fiskeligan är håvad följer mera vobblerfiske med en annan Hugo bakom rullen. Det är Hugo Oweling 11 år från Lidingö tillsammans med brorsan Erik och pappa Axel som nyligen genomfört ett explosivt fiskepass på Viken. Med en Bomber 15A knuten i stubinen som fiskades över stenig grundbotten mellan Tåtorp och Ryholm fick han en direktträff. Blixtsnabbt reste Hugo spöt och satte därefter in ett resolut motryck. En stund senare kunde ynglingen Oweling glatt konstatera att han besegrat en abborre på prick kilot, ett nytt personbästa.

Hiva o dra för att sedan rapportera till SLA.

 

  • Björn Blomqvist