13 aug 2016 06:00

13 aug 2016 06:00

Ung storfiskare fångade pampig abborre i Viken

FISKELIGAN

Abborren är Sveriges mesta sportfisk och finns i de flesta vattnen från Skåne i söder till midnattsolens land i norr.

På våra breddgrader är Viken ett exempel på givande abborrvatten. Nämnda sjö har under årens lopp fostrat åtskilliga randiga rovriddare till vuxen gestalt. Kiloborrar är inte helt ovanliga. Specimens, alltså abborrar över storfiskregistreringen 1,6 kilo, är däremot sällsynta.

Egen vobbler

Det händer trots allt att en och annan regfisk spöfångas med avsändare Viken. Unge Isak Gustafsson från Lund och gästar sommarstugan vid Undenäs sommartid, är den senaste i raden att ha betvingat en baddarborre från Viken. Eftermiddag den 31 juli äntrade lillgrabben tillsammans med pappa och mamma flytetyget för spännande fiskefärd. Anledningen till fisketuren var att Isak slöjdat sig en egen vobbler av trä och målat den grön/orange och med svarta streck.

Första grynnan

Träfisken var nu torr och redo för sitt första dopp. Skulle den funka? På spö två hade en fabrikstillverkad Bomber 16A hakats fast. Färden ställdes mot några grynnor på sjöns östra sida mellan Marnäs och Brosundet. Redan när den första grynnan sveptes av bockade släpspöt med plastfisken i linändan. Isak besvarade bugningen artigt genom att bjuda upp till dans på spänd fiskelina. Vad göra?

Familjärt storfiske

Pappa dirigerade Isak till att hålla en hög spöföring parat med ett mjukt handlag på rullbromsen. Taktfasta råd som en stund senare fick en imponerande stor abborre att dyka upp utmed båtsidan. Mamma var i samma veva redo med kameran i högsta hugg. Med ett knäpp på knappen fångade hon ögonblicket när en 49,5 centimeter lång abborre nätades. Den snudd halmeterlånga abborren vägde 1620 gram. Ett familjärt storfiske var ett faktum som kommer minnas i många år.

Rejäl kamp

På kartan över Skövdes norra del finns några blå fläckar inritade. Det är Karstorpssjön, Aspösjön samt Linoljedammen plus några pölar ytterligare som prickats in. Sjöarna är lättillgängliga och funkar till så kallat Street Fishing. Håkan Rudahl i Södra Ryd kan nästan nå nämnda sjöar från sitt fönster med ett rejält spinnspökast. Härförleden gjorde han sig dock ett metande ärende till Aspösjön med fångad fisk som resultat. En sutare med vikt 1725 gram toppade tillställningen. Knådad degkula med vass metkrok uti var betet. Sommartid är sutaren hungrig och går kvälls- och nattetid gärna in på mycket grunt vatten i vegetationsrika vikar och tar för sig av insekter, larver och växtdelar. Den är en underskattad sportfisk som då den väl sitter på kroken bjuder på rejäl kamp. Inte för inte kallas sutaren för lindare genom sin vana att sno reven runt vattenväxter och sjunkna grenar för att slippa loss.

Omgångens finalfisk blir en sarv med vikt 190 gram. Det är Johan Bratt 7 år som är fångstgrabben. Tillsammans med sin pappa Christer vattnade han häromveckan daggmask i en näckrosvik i Vänern nära Lidköping då flötet dök.

På våra breddgrader är Viken ett exempel på givande abborrvatten. Nämnda sjö har under årens lopp fostrat åtskilliga randiga rovriddare till vuxen gestalt. Kiloborrar är inte helt ovanliga. Specimens, alltså abborrar över storfiskregistreringen 1,6 kilo, är däremot sällsynta.

Egen vobbler

Det händer trots allt att en och annan regfisk spöfångas med avsändare Viken. Unge Isak Gustafsson från Lund och gästar sommarstugan vid Undenäs sommartid, är den senaste i raden att ha betvingat en baddarborre från Viken. Eftermiddag den 31 juli äntrade lillgrabben tillsammans med pappa och mamma flytetyget för spännande fiskefärd. Anledningen till fisketuren var att Isak slöjdat sig en egen vobbler av trä och målat den grön/orange och med svarta streck.

Första grynnan

Träfisken var nu torr och redo för sitt första dopp. Skulle den funka? På spö två hade en fabrikstillverkad Bomber 16A hakats fast. Färden ställdes mot några grynnor på sjöns östra sida mellan Marnäs och Brosundet. Redan när den första grynnan sveptes av bockade släpspöt med plastfisken i linändan. Isak besvarade bugningen artigt genom att bjuda upp till dans på spänd fiskelina. Vad göra?

Familjärt storfiske

Pappa dirigerade Isak till att hålla en hög spöföring parat med ett mjukt handlag på rullbromsen. Taktfasta råd som en stund senare fick en imponerande stor abborre att dyka upp utmed båtsidan. Mamma var i samma veva redo med kameran i högsta hugg. Med ett knäpp på knappen fångade hon ögonblicket när en 49,5 centimeter lång abborre nätades. Den snudd halmeterlånga abborren vägde 1620 gram. Ett familjärt storfiske var ett faktum som kommer minnas i många år.

Rejäl kamp

På kartan över Skövdes norra del finns några blå fläckar inritade. Det är Karstorpssjön, Aspösjön samt Linoljedammen plus några pölar ytterligare som prickats in. Sjöarna är lättillgängliga och funkar till så kallat Street Fishing. Håkan Rudahl i Södra Ryd kan nästan nå nämnda sjöar från sitt fönster med ett rejält spinnspökast. Härförleden gjorde han sig dock ett metande ärende till Aspösjön med fångad fisk som resultat. En sutare med vikt 1725 gram toppade tillställningen. Knådad degkula med vass metkrok uti var betet. Sommartid är sutaren hungrig och går kvälls- och nattetid gärna in på mycket grunt vatten i vegetationsrika vikar och tar för sig av insekter, larver och växtdelar. Den är en underskattad sportfisk som då den väl sitter på kroken bjuder på rejäl kamp. Inte för inte kallas sutaren för lindare genom sin vana att sno reven runt vattenväxter och sjunkna grenar för att slippa loss.

Omgångens finalfisk blir en sarv med vikt 190 gram. Det är Johan Bratt 7 år som är fångstgrabben. Tillsammans med sin pappa Christer vattnade han häromveckan daggmask i en näckrosvik i Vänern nära Lidköping då flötet dök.

  • Björn Blomqvist