20 aug 2016 06:00

20 aug 2016 06:00

Sega gubbar smakade salta fiskar på Lofoten

I norska hav och fjordar finns mängder med fisk. Beräkningar visar att turistfiskare fångar drygt 3 000 ton årligen ur Norska hav. Torsk, hälleflundra och sej är några av de mest eftertraktade arterna.

De vida vattenvidderna runt öarna Vaeröy och Röst vid Lofoten anses som Norges bästa fiskevatten enligt forskningsrapporter. Lofotenfisken är hela 80 centimeter i medellängd. Snittlängden i övriga norska saltvatten är 50 centimeter. Bernt ”OF” Olsson i Team Olssons Fiske Tibro är sedan åtskilliga år fast för Vaeröy. Årets 150 mil långa bilresa till polcirkeln klarades av i hyrd minibuss tillsammans med sju andra.

Väl framme i Bodö vidtog en sex timmars tur med färja för att nå ön i fjärran. Sjöresan är kantad av naturscenerier med höga fjäll som reser sig likt en mäktig fond ur havet. Fågellivet är likt bergens storslagenhet imponerande. Ibland toppas överfarten av späckhuggare som bryter ytan i färjans kölvatten. Team Olsson hade sin bas på Sjybrygga camp.

Lättspinn

Fiskeveckan inleddes med lättspinn efter småsej. Från rumsfönstren såg herrarna att de jagade strandnära. Genast riggade de sina småspön för att från bryggan kasta ut sina beten. Morgonen därpå äntrades två båtar med fyra gubbar i vardera flytetyg. Flera i gänget hade varit på Lofoten tidigare. För herr Olssons del var det tolfte gången han gästade Vaeröy.

Premiärdagen bjöd på sol och ringa vind. Att fiska från rejält sjödugliga båtar i dessa farvatten är ett måste. Plötsligt kan havet gå vitt och då gäller det att båten står pall. Tillbud händer, men i modern tid har utgången runt Vaeröy och Röst slutat lyckligt. Längre norrut på Norskt hav däremot har svenska turistfiskare drunknat så sent som härom året. Kapten Bernt hade mönstrat Leif Svensson, Kjell Kronvall och Kjell-Åke Eliasson. De fyras gäng började med att fånga småsej till agn. Betesfisken dödades innan den sattes på kroken. I Norge är det förbjudet att fiska med levande småfisk.

Gummijiggar

Förutom naturagn fiskades det med stora gummijiggar. Fiskeplatserna var på skallarna i området. En skalle betyder stort grund. Rovfisken stimmar sig vid skallarna. När tidvattnet skiftar (180 cm nivåskillnad) är vanligtvis fisken på hugget. Ett genomsnittligt fiskepass brukar pågå 10-12 timmar för att inte missa huggrusherna. Sjön suger under långa pass så det gäller att ha med sig en välfylld matsäck och dryck för att hålla sig alert. Även utrustningen måste vara i topptrim. Vi snackar om havets storvilt som är på jakt. En snabbsimmande tiokilos sej är ingen lek att spöa upp. För att inte tala om urkraften som en maffig hälleflundra stor som en dörr levererar. Även grann torsk är en svettig historia att få i båten.

När huggsexan är ett faktum gäller det att besinna sig och inte klubba all fisk som krokas. Behåll några hyggliga matfiskar och släpp resten levande åter. Det är tillåtet att föra ut 15 kilo fiskkött per person ur Norge. Överträdelse bestraffas med dryga böter. Team Olsson fiskade förståndigt och väl iland tog Ove, öns filémästare hand om själva rensandet. Bara för skojs skull utmanade en i gänget Ove på renstävling. Ove skar hem segern med 8-1.

Avslutningsvis en kort summering. Sju hälleflundror med en 55-kilos som tyngst plus massor av sej och grann torsk fångades. Tibrobon Leif Svensson blev resans Kung Kveite. Som sejmästare (14 kg) noterades Kjell Kronvall, Karlsborg. Bernt torskade bäst med en 18-kilos i topp. Bernt & Co låter meddela att nästa år blir det Vaeröy igen.

De vida vattenvidderna runt öarna Vaeröy och Röst vid Lofoten anses som Norges bästa fiskevatten enligt forskningsrapporter. Lofotenfisken är hela 80 centimeter i medellängd. Snittlängden i övriga norska saltvatten är 50 centimeter. Bernt ”OF” Olsson i Team Olssons Fiske Tibro är sedan åtskilliga år fast för Vaeröy. Årets 150 mil långa bilresa till polcirkeln klarades av i hyrd minibuss tillsammans med sju andra.

Väl framme i Bodö vidtog en sex timmars tur med färja för att nå ön i fjärran. Sjöresan är kantad av naturscenerier med höga fjäll som reser sig likt en mäktig fond ur havet. Fågellivet är likt bergens storslagenhet imponerande. Ibland toppas överfarten av späckhuggare som bryter ytan i färjans kölvatten. Team Olsson hade sin bas på Sjybrygga camp.

Lättspinn

Fiskeveckan inleddes med lättspinn efter småsej. Från rumsfönstren såg herrarna att de jagade strandnära. Genast riggade de sina småspön för att från bryggan kasta ut sina beten. Morgonen därpå äntrades två båtar med fyra gubbar i vardera flytetyg. Flera i gänget hade varit på Lofoten tidigare. För herr Olssons del var det tolfte gången han gästade Vaeröy.

Premiärdagen bjöd på sol och ringa vind. Att fiska från rejält sjödugliga båtar i dessa farvatten är ett måste. Plötsligt kan havet gå vitt och då gäller det att båten står pall. Tillbud händer, men i modern tid har utgången runt Vaeröy och Röst slutat lyckligt. Längre norrut på Norskt hav däremot har svenska turistfiskare drunknat så sent som härom året. Kapten Bernt hade mönstrat Leif Svensson, Kjell Kronvall och Kjell-Åke Eliasson. De fyras gäng började med att fånga småsej till agn. Betesfisken dödades innan den sattes på kroken. I Norge är det förbjudet att fiska med levande småfisk.

Gummijiggar

Förutom naturagn fiskades det med stora gummijiggar. Fiskeplatserna var på skallarna i området. En skalle betyder stort grund. Rovfisken stimmar sig vid skallarna. När tidvattnet skiftar (180 cm nivåskillnad) är vanligtvis fisken på hugget. Ett genomsnittligt fiskepass brukar pågå 10-12 timmar för att inte missa huggrusherna. Sjön suger under långa pass så det gäller att ha med sig en välfylld matsäck och dryck för att hålla sig alert. Även utrustningen måste vara i topptrim. Vi snackar om havets storvilt som är på jakt. En snabbsimmande tiokilos sej är ingen lek att spöa upp. För att inte tala om urkraften som en maffig hälleflundra stor som en dörr levererar. Även grann torsk är en svettig historia att få i båten.

När huggsexan är ett faktum gäller det att besinna sig och inte klubba all fisk som krokas. Behåll några hyggliga matfiskar och släpp resten levande åter. Det är tillåtet att föra ut 15 kilo fiskkött per person ur Norge. Överträdelse bestraffas med dryga böter. Team Olsson fiskade förståndigt och väl iland tog Ove, öns filémästare hand om själva rensandet. Bara för skojs skull utmanade en i gänget Ove på renstävling. Ove skar hem segern med 8-1.

Avslutningsvis en kort summering. Sju hälleflundror med en 55-kilos som tyngst plus massor av sej och grann torsk fångades. Tibrobon Leif Svensson blev resans Kung Kveite. Som sejmästare (14 kg) noterades Kjell Kronvall, Karlsborg. Bernt torskade bäst med en 18-kilos i topp. Bernt & Co låter meddela att nästa år blir det Vaeröy igen.

  • Björn Blomqvist