27 aug 2016 06:00

27 aug 2016 06:00

Småfiskar ger tyngd åt Fiskeligan

FISKELIGAN

Skövdeflickan Agnes Eriksson 12 år introducerades härom veckan i metets spännande värld.

Det var en vuxen i hennes närhet som agerade fisklig handledare. Ett kort kvällspass hade bestämts. Valet av fiskeplats blev ån Tidan vid Odensåker. Ett perfekt nybörjarställe där nappen duggar tätt.

Agnes utrustning bestod av ett teleskopiskt 4 meter långt metspö, rev, flöte, sänke och krok. Agnet var sprallig mask. Nedströms fågeltornet vattnades första masken. Plötsligt var flötet borta. Agnes lyfte spöt, linan sträcktes och upp flög hennes livs första egenfångade fisk.

En förflyttning gjordes nedströms nära bron i byn. Där var fiskarna hemma och flötet försvann gång efter annan. Fiskarterna som Agnes hann dra upp innan maskburken gapade tom var björkna, löja, gärs och abborre. Fiske är kul, hälsar Agnes.

Sarv

Christer Bratt från Skövde har gjort det igen, alltså anmält ännu en firre till årets Fiskeliga. Nämnde herre gillar uppenbarligen att meta sarv. Tidigare har han anmält en 165 grams. Sonen Johan Bratt kontrade med att dra upp en 190-grammare. Härom dagen tangerade Christer lillgrabbens sarv med att dra upp en lika stor. Kastmete med cocktailbetet mask och deg på kroken gav napp redan på första slänget. Sjötorpssjön var fiskeplatsen.

Granvik

För några lördagar sedan anordnade Granviks byalag med backning av Turistbyrån i Karlsborg och Hökensås Sportfiske fiskefest i Kroksjön, Tiveden. 35 kilo regnbåge hade pytsats ut några dagar innan. Det fina med nysatt fisk är att den brukar vara nappvillig och även sporra gammelbågarna att öppna mun. Efter erlagd avgift var det fritt fram att hiva och dra upp så många firrar man kunde. Trots hyggligt fiskeväder var det få personer som slöt upp.

Turistbyråns Peter Österberg var en av de åtta fiskare som hade spöt i högsta hugg. Peter hade fattat post på udden nedanför vindskyddet och spann med en spinnare i Kroksjöns mörka vatten. Den surrande blankskeden resulterade sprattel på spöt av två fiskar där den tyngsta vägde 1,5 kilo. Över lag var fiskafänget ganska segt trots att det fanns gott om regnbåge att tulla av. Fiske är fiske. Till de tröga regnbågarnas försvar så gillar den höstkallt väder bättre än rådande sommarvarmt badvatten. September och oktober är på våra breddgrader årets säkraste regnbågemånader. Inom kort är det därför hög tid att söka regnbågen i å och sjö. Det finns gott om put&take-vatten i Skaraborg.

Rapportera gärna dina fångster till Fiskeligan. Fiskeligan spinner vidare varje vecka ända fram till lördagen den 24 september. Därefter blir det ett uppehåll till slutet av oktober då en komplett slutrapportering av sommarens fiskafänge presenteras.

Det var en vuxen i hennes närhet som agerade fisklig handledare. Ett kort kvällspass hade bestämts. Valet av fiskeplats blev ån Tidan vid Odensåker. Ett perfekt nybörjarställe där nappen duggar tätt.

Agnes utrustning bestod av ett teleskopiskt 4 meter långt metspö, rev, flöte, sänke och krok. Agnet var sprallig mask. Nedströms fågeltornet vattnades första masken. Plötsligt var flötet borta. Agnes lyfte spöt, linan sträcktes och upp flög hennes livs första egenfångade fisk.

En förflyttning gjordes nedströms nära bron i byn. Där var fiskarna hemma och flötet försvann gång efter annan. Fiskarterna som Agnes hann dra upp innan maskburken gapade tom var björkna, löja, gärs och abborre. Fiske är kul, hälsar Agnes.

Sarv

Christer Bratt från Skövde har gjort det igen, alltså anmält ännu en firre till årets Fiskeliga. Nämnde herre gillar uppenbarligen att meta sarv. Tidigare har han anmält en 165 grams. Sonen Johan Bratt kontrade med att dra upp en 190-grammare. Härom dagen tangerade Christer lillgrabbens sarv med att dra upp en lika stor. Kastmete med cocktailbetet mask och deg på kroken gav napp redan på första slänget. Sjötorpssjön var fiskeplatsen.

Granvik

För några lördagar sedan anordnade Granviks byalag med backning av Turistbyrån i Karlsborg och Hökensås Sportfiske fiskefest i Kroksjön, Tiveden. 35 kilo regnbåge hade pytsats ut några dagar innan. Det fina med nysatt fisk är att den brukar vara nappvillig och även sporra gammelbågarna att öppna mun. Efter erlagd avgift var det fritt fram att hiva och dra upp så många firrar man kunde. Trots hyggligt fiskeväder var det få personer som slöt upp.

Turistbyråns Peter Österberg var en av de åtta fiskare som hade spöt i högsta hugg. Peter hade fattat post på udden nedanför vindskyddet och spann med en spinnare i Kroksjöns mörka vatten. Den surrande blankskeden resulterade sprattel på spöt av två fiskar där den tyngsta vägde 1,5 kilo. Över lag var fiskafänget ganska segt trots att det fanns gott om regnbåge att tulla av. Fiske är fiske. Till de tröga regnbågarnas försvar så gillar den höstkallt väder bättre än rådande sommarvarmt badvatten. September och oktober är på våra breddgrader årets säkraste regnbågemånader. Inom kort är det därför hög tid att söka regnbågen i å och sjö. Det finns gott om put&take-vatten i Skaraborg.

Rapportera gärna dina fångster till Fiskeligan. Fiskeligan spinner vidare varje vecka ända fram till lördagen den 24 september. Därefter blir det ett uppehåll till slutet av oktober då en komplett slutrapportering av sommarens fiskafänge presenteras.

  • Björn Blomqvist

Aktuell ställning

Vikt/kg Fångstplats Namn

1. Gädda 12,300 Vänern Richard Brage, Skövde

2. Abborre 1,776 Simsjön Milos Markerius, Stenstorp

2. Abborre 0,150(ny) Tidan Agnes Eriksson, Skövde

3. Gös 6,650 Bottensjön Dennis Henryson, Töreboda

4. Lax 9,140 Vättern Gustav Österplan, Skövde

5. Insjööring4,495 Vättern Team Bertan, Tibro

6. Röding 3,100 Vättern Team Bertan, Tibro

7. Färna 0,600 Tidan Robert Magnusson, Moholm

8. Braxen 1,580 Örlen Ida Ohlin, Tibro

9. Sarv 0,190(ny) Sjötorpssjön Christer Bratt, Skövde

9. Sarv 0,190 Vänern Johan Bratt, Skövde

10. Mört 0,294 Kullbergsån Arthur Havsmon, Undenäs

11. Sutare 1,725 Aspösjön Håkan Rudahl, Skövde

12. Regnbåge5,000 Vänern Per Carlsson, Mariestad

12. Regnbåge1,500(ny) Kroksjön Peter Österberg, Forsvik

Öppen klass:

13. Hälleflundra55,000 Vareöy Leif Svensson, Tibro