03 sep 2016 06:00

03 sep 2016 06:00

Tonsäkert fiske i Kroatien

FISKELIGAN

Adriatiska havets vågor som smeker Kroatiens kust anses vara bland de vackraste haven i världen. I dess varma vatten huserar blåfenad tonfisk, sportfiskets storvilt.

Att turista i Kroatien är populärt och cirka 200 000 personer har sin utkomst av att serva ditresta gäster på ett eller annat sätt. Den lokale fiskeguiden David med utgång från staden Vodice är en av dessa. Kompisarna Erik Österplan, Rasmus Bergman och Fredrik Engqvist nyttjade nyligen under tre dagar nämnde herres fiskliga tjänster för att fånga gäckande tonfisk.

Rullskrik

Att boka en duglig guide ökar chansen till rullskrik. En fiskedag kostar 800 EUR och då ingår allt, typ två mans besättning, lån av rullar och spön, betesfisk samt fiskelicenser. Fångsten tillfaller dock båtens ägare. Det kostar stora pengar att driva en 15 meters fullutrustad charterbåt. Inkomster från försäljningen av färsk fisk ger ett tillskott i båtkassan.

Båten Bakul som grabbarna chartrade har i år tilldelats en kvot på tio ton från att ha varit två ton som mest tidigare. Att dra upp tio ton tonfisk på spö under en säsong är omöjligt. Att kvoterna ökat markant under senare år härleds till att massiva utsättningar av odlad blåfenad tonfisk har gjorts. Sättfiskarna väger cirka 15 kilo styck när de släpps ut från kassodlingarna.

150 kilo

Erik var den enda i trion som fångat tonfisk tidigare. Sommaren 2007 nöp han sin första, en 56-kilos för att 2009 klämma till med en 150-kilos. Erik hade förvarnat sina fiskevänner att smäller det på en tonfisk är det minst 30 minuters kraftödande kamp som gäller innan fisken kan bordas.

- Vi är unga och starka, kontrade Rasmus och Fredrik, inga problem.

Tilläggas kan att deras pb:n på spöfångad fisk var runt sex kilo. Sjögången dag ett var påtaglig och det tog drygt en timmas stökig båtfärd för att nå fiskeområdet långt där ute. Sjösjukan gjorde sig påmind. Kapten David beordrade sin medhjälpare att mäska ymnigt med mosad småfisk och rigga spöna. En matig sardin tacklad på enkelkrok var själva betet. Linorna fiskades som flat-lines ytnära, flötade via ballong samt tyngda med sänke för att gå djupare. Doftstråket av hackad småfisk ska locka tonfisken att söka sig till krokagnet. Rasmus hade lottats att ta första hugget.

Saluterade

Plötsligt saluterade rullen med viktad lina som hade betesfisken dinglade 40 meter ned under båten högljutt. Rasmus greppade ”the stand up rod” och fixerade sedan spö-butten i selen allt medan fisken i djupet tömde rullen på flera hundra meter lina. Nu var det hög tid att sätta hårt mot hårt. Kraften en blåfenad tonfisk besitter är svår att beskriva, den måste upplevas.

Efter dryga en halvtimmes pust, stånk och svett kunde en 35 kilos tonfisk gaffas och halas ombord. Vilken start! Knappt hade första fisken tagits om hand av besättningen förrän tvåan högg. Erik stod på tur och kunde rutinerat spöa upp en 35 pannors skimrande skönhet. Därefter följde ett trippelhugg! Nu kom även Fredrik in i matchen. Hans fisk klev dock av efter 45 minuters fajt.

Makalöst fiskepass

Fredrik pustade tungsint samtidigt som han grämde sig över tappad fisk. Han fick dock en ny chans innan fiskedagen var slut. Efter gungande kamp kunde han skriva in en trind 50-kilos i fångstjournalen. Dag 1 gav fyra tonfiskar, ett makalöst fiskepass. Fiskedag två knep Erik ytterligare en 35-kilos och Fredrik toppade med en på 40 kilo. Finaldagen gav noll hugg. Tre dagars fiske gav grabbarna två tonfiskar vardera samt några missade hugg. Tonläget var uppsluppet då de tackade David med däckskarl för denna gång. Nästa år, ja då...

Att turista i Kroatien är populärt och cirka 200 000 personer har sin utkomst av att serva ditresta gäster på ett eller annat sätt. Den lokale fiskeguiden David med utgång från staden Vodice är en av dessa. Kompisarna Erik Österplan, Rasmus Bergman och Fredrik Engqvist nyttjade nyligen under tre dagar nämnde herres fiskliga tjänster för att fånga gäckande tonfisk.

Rullskrik

Att boka en duglig guide ökar chansen till rullskrik. En fiskedag kostar 800 EUR och då ingår allt, typ två mans besättning, lån av rullar och spön, betesfisk samt fiskelicenser. Fångsten tillfaller dock båtens ägare. Det kostar stora pengar att driva en 15 meters fullutrustad charterbåt. Inkomster från försäljningen av färsk fisk ger ett tillskott i båtkassan.

Båten Bakul som grabbarna chartrade har i år tilldelats en kvot på tio ton från att ha varit två ton som mest tidigare. Att dra upp tio ton tonfisk på spö under en säsong är omöjligt. Att kvoterna ökat markant under senare år härleds till att massiva utsättningar av odlad blåfenad tonfisk har gjorts. Sättfiskarna väger cirka 15 kilo styck när de släpps ut från kassodlingarna.

150 kilo

Erik var den enda i trion som fångat tonfisk tidigare. Sommaren 2007 nöp han sin första, en 56-kilos för att 2009 klämma till med en 150-kilos. Erik hade förvarnat sina fiskevänner att smäller det på en tonfisk är det minst 30 minuters kraftödande kamp som gäller innan fisken kan bordas.

- Vi är unga och starka, kontrade Rasmus och Fredrik, inga problem.

Tilläggas kan att deras pb:n på spöfångad fisk var runt sex kilo. Sjögången dag ett var påtaglig och det tog drygt en timmas stökig båtfärd för att nå fiskeområdet långt där ute. Sjösjukan gjorde sig påmind. Kapten David beordrade sin medhjälpare att mäska ymnigt med mosad småfisk och rigga spöna. En matig sardin tacklad på enkelkrok var själva betet. Linorna fiskades som flat-lines ytnära, flötade via ballong samt tyngda med sänke för att gå djupare. Doftstråket av hackad småfisk ska locka tonfisken att söka sig till krokagnet. Rasmus hade lottats att ta första hugget.

Saluterade

Plötsligt saluterade rullen med viktad lina som hade betesfisken dinglade 40 meter ned under båten högljutt. Rasmus greppade ”the stand up rod” och fixerade sedan spö-butten i selen allt medan fisken i djupet tömde rullen på flera hundra meter lina. Nu var det hög tid att sätta hårt mot hårt. Kraften en blåfenad tonfisk besitter är svår att beskriva, den måste upplevas.

Efter dryga en halvtimmes pust, stånk och svett kunde en 35 kilos tonfisk gaffas och halas ombord. Vilken start! Knappt hade första fisken tagits om hand av besättningen förrän tvåan högg. Erik stod på tur och kunde rutinerat spöa upp en 35 pannors skimrande skönhet. Därefter följde ett trippelhugg! Nu kom även Fredrik in i matchen. Hans fisk klev dock av efter 45 minuters fajt.

Makalöst fiskepass

Fredrik pustade tungsint samtidigt som han grämde sig över tappad fisk. Han fick dock en ny chans innan fiskedagen var slut. Efter gungande kamp kunde han skriva in en trind 50-kilos i fångstjournalen. Dag 1 gav fyra tonfiskar, ett makalöst fiskepass. Fiskedag två knep Erik ytterligare en 35-kilos och Fredrik toppade med en på 40 kilo. Finaldagen gav noll hugg. Tre dagars fiske gav grabbarna två tonfiskar vardera samt några missade hugg. Tonläget var uppsluppet då de tackade David med däckskarl för denna gång. Nästa år, ja då...

  • Björn Blomqvist