10 sep 2016 06:00

10 sep 2016 06:00

Team Morsan fixade mattorsken

Maria Österplan från Tibro gillar att fiska när tillfälle ges. Härom veckan passade hon på att tillsammans med maken Bernt-Ove Sandsjö och de vuxna sönerna Gustav och Erik flyga till Vareyö, Lofoten för en långhelgs havsfiske.

Bernt-Ove, Gustav och Erik är i trollingfiskekretsar kända under namnet Team Bertan. På gungande Rösthav ovan polcirkeln var det Team Morsan & vi som gällde. Efter att ha landat i Bodö följde en helikopterfärd ut till ön i fjärran horisont.

Norges bästa vatten

Väl på plats möttes de upp av på ön stationerad svensk fiskeguide. Området långt därute vid Vareyö och grannön Röst anses som Norges bästa fiskevatten. Hälleflundra stor som en ytterdörr, snabbsimmande sej som tömmer rullen på lina i ett huj och torsk med rygg bred som en huggkubb göms i havets djup. Att boka en duglig guide förkortar tiden mellan huggen.

Från sjösäker båt fiskades skallar (stengrund på norska) och släta sandbottnar av. Mannarna ombord blötte sina beten hela tiden. Mamma Maria däremot var mer sparsmakad och sjösatte sin gummijigg bara när ekolodet indikerade gott om stor fisk under kölen. Som tyngst torskade hon dit med en 14-kilos matfisk som mätte 110 centimeter. Det är tillåtet att ta med 15 kilo fiskkött ut ur Norge per person. Filea, packa och frys in fångsten. Det finns speciella droppsäkra frigolitlådor till fisk som får tas med på flyget. Inom kort kommer delikat måltid på norsk torskrygg spisas hos familjen Österplan.

Kveite

Sla:s Fiskeliga uppmärksammas av spöfiskare även utanför tidningens huvudsakliga spridningsområde i Skaraborg. Jönköpingsbon Fredrik Schmiterlöw är en av dessa fiskliga utbölingar. Fredrik rapporterar att han i slutet av juli besökte Havösund i nordligaste Norge för att jaga stor kveite. Med död betesfisk (förbjudet att agna med levande fisk i Norge) på kroken som fiskades bottennära lyckades Fredrik bedra två plattfiskar av vuxet format. Den tyngsta vägde cirka 81 kilo med längd 181 centimeter. Den mindre mätte 174 centimeter med ungefärlig vikt 74 kilo. Hälleflundrorna släpptes levande åter. Fiskar av lättare format behölls som matfisk.

Hökensås Sportfiske är ett av Sveriges äldsta put & take fiskeområden. Det var i slutet av 1950-talet som det började pytsas ut odlad laxfisk i en av sjöarna på åsen, Björnsjön. Resten är historia och i dagsläget finns det gott om regnbågsöring i över dussinet sjöar. Tiotusentals fiskare besöker Hökensås årligen. Den 28 augusti hade Metall i Skövde bokat tre fiskesjöar till sina medlemmar med familjer.

Första fisken

Håkan Andersson och sonen Leo kastade ut sina beten i Norra Laxagölen. Lillgrabben bottenmetade med doftbetet Power Bait. Plötsligt ryckte det till i pojkens spö. En regnbågsöring hade gått bet. Leo hade sitt livs första fisk på kroken. Pappa Henrik var redo med håven i högsta hugg och kunde efter lite stök och bök näta en kilofisk. En stolt pappa och en ung metallgutt var båda glada över fångsten. Fiske passar alla, ung som gammal.

Bernt-Ove, Gustav och Erik är i trollingfiskekretsar kända under namnet Team Bertan. På gungande Rösthav ovan polcirkeln var det Team Morsan & vi som gällde. Efter att ha landat i Bodö följde en helikopterfärd ut till ön i fjärran horisont.

Norges bästa vatten

Väl på plats möttes de upp av på ön stationerad svensk fiskeguide. Området långt därute vid Vareyö och grannön Röst anses som Norges bästa fiskevatten. Hälleflundra stor som en ytterdörr, snabbsimmande sej som tömmer rullen på lina i ett huj och torsk med rygg bred som en huggkubb göms i havets djup. Att boka en duglig guide förkortar tiden mellan huggen.

Från sjösäker båt fiskades skallar (stengrund på norska) och släta sandbottnar av. Mannarna ombord blötte sina beten hela tiden. Mamma Maria däremot var mer sparsmakad och sjösatte sin gummijigg bara när ekolodet indikerade gott om stor fisk under kölen. Som tyngst torskade hon dit med en 14-kilos matfisk som mätte 110 centimeter. Det är tillåtet att ta med 15 kilo fiskkött ut ur Norge per person. Filea, packa och frys in fångsten. Det finns speciella droppsäkra frigolitlådor till fisk som får tas med på flyget. Inom kort kommer delikat måltid på norsk torskrygg spisas hos familjen Österplan.

Kveite

Sla:s Fiskeliga uppmärksammas av spöfiskare även utanför tidningens huvudsakliga spridningsområde i Skaraborg. Jönköpingsbon Fredrik Schmiterlöw är en av dessa fiskliga utbölingar. Fredrik rapporterar att han i slutet av juli besökte Havösund i nordligaste Norge för att jaga stor kveite. Med död betesfisk (förbjudet att agna med levande fisk i Norge) på kroken som fiskades bottennära lyckades Fredrik bedra två plattfiskar av vuxet format. Den tyngsta vägde cirka 81 kilo med längd 181 centimeter. Den mindre mätte 174 centimeter med ungefärlig vikt 74 kilo. Hälleflundrorna släpptes levande åter. Fiskar av lättare format behölls som matfisk.

Hökensås Sportfiske är ett av Sveriges äldsta put & take fiskeområden. Det var i slutet av 1950-talet som det började pytsas ut odlad laxfisk i en av sjöarna på åsen, Björnsjön. Resten är historia och i dagsläget finns det gott om regnbågsöring i över dussinet sjöar. Tiotusentals fiskare besöker Hökensås årligen. Den 28 augusti hade Metall i Skövde bokat tre fiskesjöar till sina medlemmar med familjer.

Första fisken

Håkan Andersson och sonen Leo kastade ut sina beten i Norra Laxagölen. Lillgrabben bottenmetade med doftbetet Power Bait. Plötsligt ryckte det till i pojkens spö. En regnbågsöring hade gått bet. Leo hade sitt livs första fisk på kroken. Pappa Henrik var redo med håven i högsta hugg och kunde efter lite stök och bök näta en kilofisk. En stolt pappa och en ung metallgutt var båda glada över fångsten. Fiske passar alla, ung som gammal.

  • Björn Blomqvist