17 sep 2016 06:00

17 sep 2016 06:00

Patrik nymfade regnbåge på tunn tråd i Slovenien

FISKELIGAN

Skövdebon Patrik Karlsson har nyligen under en långhelg blött sina flugor med framgång i Sava Bohinjka.

En kristallklar å som har sitt flöde i nordvästra delen av Slovenien. Att Patrik råkade hamna i Slovenien beror på att ett flugfiskeföretag i Sverige hade inviterat honom. Äventyret till fjärran fiskevatten inleddes från Landvetter flygledes till Ljubljana, Sloveniens huvudstad. Därifrån följde en halvannan timmes bilfärd till inkvartering i staden Bled.

Vattendraget Sava Bohinjkas sträckning är 32 kilometer med en fallhöjd på 120 meter och omges av ett alplandskap. Fisk finns det gott om i åns näringsrika, tillika kristallklara vatten. Självreproducerande öring, harr och regnbåge är några av de mest eftertraktade arterna. Den nedre delen av dess flöde är den mest givande fiskesträckan.

Klara regler

Fiskereglerna är likt åns siktdjup kristallklara. Flugfiske med hullinglös enkelkrok (flugan får vara max 5 cm lång) och catch & release gäller. Strikta fiskeregler har bidragit till åns världsrykte bland initierade flugfiskare. Fiskesäsongen sträcker sig från 1 april till 14 november. Ett dagkort kostar 40 Euro. Nattfiske är förbjudet.

Som flugfiskare finns det inget häftigare än att fiska på fisk som man ser samt att med finter och knep få den att ta flugan. Förutsättningarna för fiskedagarna var inte de allra bästa då vattenståndet var lågt och gin clear. Patrik ”stalkade” ändå mängder med fisk. Det var förvånansvärt lätt att hitta fisk, men att få dem till flugan var ytterst svårt. Merparten av prickfiskarna som fångades var ganska små. De större exemplaren var ytterst svårtrugade.

Långa tafsar

Att nyttja långa tafsar, typ spöts längd gånger två, med 0,12 mm linspets var ett måste för att över huvud taget komma i kontakt med skuggorna i strömmen. Den dunkrok som funkade allra bäst var en pytteliten haröre-nymf med guldskalle. Patrik lyckades att bedra tre hyggligt grova (3-4 kg styck) regnbågsöringar på nymf. Regnbågarna fångades i ett av åns bredare parti från flytring. I ett huj for backlinan ut genom spööglorna. Därefter följde en tuff fajt på lång lina innan fisken gav upp och lät sig bärgas, fotograferas och släppas levande åter.

Veckans omgång av Fiskeligan avslutas med en regnbåge fångad på hemmaplan i Hållsdammen. Johan Ludvigsson från Tidavad gjorde häromveckan sjön på berget Billingen med bottenmetespöt i hand. Trots fiskens hyggliga vikt på 3,5 kilo slogs den som en liten mört. Så kan vara ibland, hälsar fångstmannen.

En kristallklar å som har sitt flöde i nordvästra delen av Slovenien. Att Patrik råkade hamna i Slovenien beror på att ett flugfiskeföretag i Sverige hade inviterat honom. Äventyret till fjärran fiskevatten inleddes från Landvetter flygledes till Ljubljana, Sloveniens huvudstad. Därifrån följde en halvannan timmes bilfärd till inkvartering i staden Bled.

Vattendraget Sava Bohinjkas sträckning är 32 kilometer med en fallhöjd på 120 meter och omges av ett alplandskap. Fisk finns det gott om i åns näringsrika, tillika kristallklara vatten. Självreproducerande öring, harr och regnbåge är några av de mest eftertraktade arterna. Den nedre delen av dess flöde är den mest givande fiskesträckan.

Klara regler

Fiskereglerna är likt åns siktdjup kristallklara. Flugfiske med hullinglös enkelkrok (flugan får vara max 5 cm lång) och catch & release gäller. Strikta fiskeregler har bidragit till åns världsrykte bland initierade flugfiskare. Fiskesäsongen sträcker sig från 1 april till 14 november. Ett dagkort kostar 40 Euro. Nattfiske är förbjudet.

Som flugfiskare finns det inget häftigare än att fiska på fisk som man ser samt att med finter och knep få den att ta flugan. Förutsättningarna för fiskedagarna var inte de allra bästa då vattenståndet var lågt och gin clear. Patrik ”stalkade” ändå mängder med fisk. Det var förvånansvärt lätt att hitta fisk, men att få dem till flugan var ytterst svårt. Merparten av prickfiskarna som fångades var ganska små. De större exemplaren var ytterst svårtrugade.

Långa tafsar

Att nyttja långa tafsar, typ spöts längd gånger två, med 0,12 mm linspets var ett måste för att över huvud taget komma i kontakt med skuggorna i strömmen. Den dunkrok som funkade allra bäst var en pytteliten haröre-nymf med guldskalle. Patrik lyckades att bedra tre hyggligt grova (3-4 kg styck) regnbågsöringar på nymf. Regnbågarna fångades i ett av åns bredare parti från flytring. I ett huj for backlinan ut genom spööglorna. Därefter följde en tuff fajt på lång lina innan fisken gav upp och lät sig bärgas, fotograferas och släppas levande åter.

Veckans omgång av Fiskeligan avslutas med en regnbåge fångad på hemmaplan i Hållsdammen. Johan Ludvigsson från Tidavad gjorde häromveckan sjön på berget Billingen med bottenmetespöt i hand. Trots fiskens hyggliga vikt på 3,5 kilo slogs den som en liten mört. Så kan vara ibland, hälsar fångstmannen.

  • Björn Blomqvist