24 sep 2016 06:00

24 sep 2016 06:00

Fångade Vätteröring i Simsjön!

I somras var Julia Nykvist från Göteborg tillsammans med pojkvännen Marco och hälsade på sin mamma i hennes stuga vid Simsjön. Fiskeentusiast Marco föreslog en stunds dragrodd på glittrande sjö.

Julia fiskade med en gäddvobbler bakom båten över Simsjöns 53 hektar stora yta med maxdjup på 24 meter. I Simsjöns näringsfattiga och klara vatten finns ett naturligt bestånd av gädda, abborre och mört. Lägg därtill att det vår och höst sätts ut regnbåge i fångstfärdig storlek. Under Fiskeligans mångåriga resa har storgäddor med avsändare Simsjön lite då och då funnits med bland fångstrapporterna. Årets SLA-liga toppas av en stor Simsjöborre på 1 776 gram.

Plötsligt högg en stark fisk vobblern, en förmodad storgädda. Efter en stunds hård kamp kunde Julia till slut borda en skönhet i skepnad av en tre kilo tung öring! Sannolikt har öringen som liten slunkit med i något av lassen regnbåge som levererats till Simsjön under senare år. Leverantören av sättfisk har förutom regnbåge även Vätteröring i sina dammar och tråg. Julias öring bör enligt kännare av sättfisk gått på tillväxt i Simsjön minst fem år för att ha uppnått fångstvikten.

Gädda

Lerdalabon Robin Beijer rapporterar att han den 12 september från brorsans båt trollat gädda i Vänern utanför Kållandsö med storfångst som resultat. Med en grön Rapala vobbler på tafsen förfördes en 12,72 kilo tung gäddmadam att gå bet.

Mikael Karlsson från Hjo berättar att han nyligen varit och metat på Bottensjön i godan ro. En sprallig metmask trädd på kroken agerade lockbete i djupet. En 22 centimeter lång mört med vikt 301 gram gillade anrättningen och vips låg den på durken.

Mr Fish

Bo ”Mr Fish” Sjöberg är en av Karlsborgs mesta fiskekändisar.

Flugfiske är en av hans specialiteter. Grov harr i strömmande vatten på torrfluga är favoritmetoden. Årligen sedan 1982 har norska harrströmmar besökts. Nyligen var det ett veckolångt pass i Sömåa som klarades av. Trots lågvatten och sparsmakad harr lyckades Mr Fish fånga några granna fiskar. Längsta harren mätte 42 centimeter. Små dunkrokar bundna på tunn tafsspets och stripfritt presenterade var medicinen. Pensionär Sjöberg berättar att fiskepassen var osedvanligt krävande denna gång. - Nu får flugspöt vila till nästa år.

På tal om att pausa. I och med denna lördag upphör den regelbundna veckorapporteringen av Fiskeligan för säsongen. Men till er som önskar rapportera om ytterligare fiskfångster är chansen ännu inte helt förbi. Er fångstanmälan måste dock vara SLA tillhanda senast den 18 oktober för att säkert komma med i slutsummeringen lördagen den 22 oktober. Det är då som en komplett Fiskeliga med namn på årets alla storfiskare och deras fångster kommer att publiceras.

Julia fiskade med en gäddvobbler bakom båten över Simsjöns 53 hektar stora yta med maxdjup på 24 meter. I Simsjöns näringsfattiga och klara vatten finns ett naturligt bestånd av gädda, abborre och mört. Lägg därtill att det vår och höst sätts ut regnbåge i fångstfärdig storlek. Under Fiskeligans mångåriga resa har storgäddor med avsändare Simsjön lite då och då funnits med bland fångstrapporterna. Årets SLA-liga toppas av en stor Simsjöborre på 1 776 gram.

Plötsligt högg en stark fisk vobblern, en förmodad storgädda. Efter en stunds hård kamp kunde Julia till slut borda en skönhet i skepnad av en tre kilo tung öring! Sannolikt har öringen som liten slunkit med i något av lassen regnbåge som levererats till Simsjön under senare år. Leverantören av sättfisk har förutom regnbåge även Vätteröring i sina dammar och tråg. Julias öring bör enligt kännare av sättfisk gått på tillväxt i Simsjön minst fem år för att ha uppnått fångstvikten.

Gädda

Lerdalabon Robin Beijer rapporterar att han den 12 september från brorsans båt trollat gädda i Vänern utanför Kållandsö med storfångst som resultat. Med en grön Rapala vobbler på tafsen förfördes en 12,72 kilo tung gäddmadam att gå bet.

Mikael Karlsson från Hjo berättar att han nyligen varit och metat på Bottensjön i godan ro. En sprallig metmask trädd på kroken agerade lockbete i djupet. En 22 centimeter lång mört med vikt 301 gram gillade anrättningen och vips låg den på durken.

Mr Fish

Bo ”Mr Fish” Sjöberg är en av Karlsborgs mesta fiskekändisar.

Flugfiske är en av hans specialiteter. Grov harr i strömmande vatten på torrfluga är favoritmetoden. Årligen sedan 1982 har norska harrströmmar besökts. Nyligen var det ett veckolångt pass i Sömåa som klarades av. Trots lågvatten och sparsmakad harr lyckades Mr Fish fånga några granna fiskar. Längsta harren mätte 42 centimeter. Små dunkrokar bundna på tunn tafsspets och stripfritt presenterade var medicinen. Pensionär Sjöberg berättar att fiskepassen var osedvanligt krävande denna gång. - Nu får flugspöt vila till nästa år.

På tal om att pausa. I och med denna lördag upphör den regelbundna veckorapporteringen av Fiskeligan för säsongen. Men till er som önskar rapportera om ytterligare fiskfångster är chansen ännu inte helt förbi. Er fångstanmälan måste dock vara SLA tillhanda senast den 18 oktober för att säkert komma med i slutsummeringen lördagen den 22 oktober. Det är då som en komplett Fiskeliga med namn på årets alla storfiskare och deras fångster kommer att publiceras.

  • Björn Blomqvist