15 jul 2017 11:00

15 jul 2017 11:00

Karlsborgsbo tog ett dopp med Hälle

FISKE: "Då räcker armarna inte till"

Skämtsamt sjungs det i visan ”när storfiskarn talar om, hur stora fiskar han får, då räcker armarna inte till”. Detta fick den 186 centimeter långe Karlsborgsbon Kristian Johansson uppleva på riktigt då han måttade sitt livs fisk, en 190 centimeter lång hälleflundra.

Plattfiskens vikt noterades till mäktiga 91 kilo enligt tabell. Den släpptes oskadd åter efter att Kristian tagit ett dopp tillsammans med Hällen utmed båtsidan.

Rivstart

Det var första gången som Kristian havsfiskade i Nordnorge. Snacka om rivstart på saltstänkt fiskekarriär. Tillsammans med son Patrik och vännerna Tony Irenheim och Kenth Andersson hade de med Fiskebussen bokat resa och boende på campen i Helnessund, Lofoten. De fyras gäng fiskade från sjöduglig hyrbåt, en Öien 530F med en 40 hästars utbordare som kraftkälla.

Torsk, sej och hälleflundra fångades. Fiskelivet lekte. Som mest får man per person ta med sig 15 kilo fiskfilé ut ur Norge. Kvoten fylldes snabbt.

Fiskefajt

Dagen då den stora plattfisken fångades var väder och vind bedårande underbart. Scenariot fulländades med att fem tumlare hälsade dem välkomna på böljan den blå. Driftfiske med död betesfisk över 40 meters bottendjup var metoden som gav hugg. Efter att Kristian nitat fast fisken i djupet utbröt en fiskefajt av sällan skådat slag. Övrig besättning peppade Kristian under den trekvarts timma som det tog honom att betvinga fisken till båten. Väl där fick han hjälp att säkra fisken. Lagarbete parat med minnesvärd fiskeupplevelse, fantastiskt. Ytterligare bilder från fiskafänget ovan polcirkeln kan kollas in på sla.se Fiskeligan.

Favoritspinnare

Per Warvlin, Lerdala har släktingar i Värmländska Åmotfors som är boende strandnära Nysockensjön. En bra fiskesjö som hyser gädda, gös och abborre. Pers tyngsta gädda hittills är en åttakilos som högg över en Abu Reflexspinnare. Nämnda spinnare är ett gångbart bete även till abborre.

Härförleden var det åter dags för Per att häkta fast sin favoritspinnare i beteshaken och båtledes köra en släpfisketur på Nysockensjön. Den surrande tingesten fick en av sjöns större rovrandiga riddare att piggna till och sätta tänderna i vass trekrok som var dressad med orange fjäder. En stund senare kunde en 1,2-kilos abborre med längd 45 centimeter håvas, ett nytt personbästa.

Narrat borre

Skövdebon Melvin Degervik har även han nyligen narrat borre av fint snitt. En 33-centimeters som fångades på jigg i Aspösjön, norr om Skövde. Viktuppgift på abborren är något oklar. Dock kan berättas att en abborre på något över 30 centimeter brukar i bästa fall väga runt åtta hekto.

Fiskeklubben Artedi från Tibro arrangerar allt emellanåt fiske riktat speciellt för ungdomar. Så sent som den 6 juli arrangerades ungdomligt fiske i Tidan vid Ånaplan, Tibro. En av deltagarna var 9-åriga Elsa Bohman som med hjälp av ungdomsledaren Ingo Axelsson fick en introduktion i konsten att bottenmeta med mask på kroken.

Det nappade omgående och en bottensniffande dammsugare i skepnad av en 1,8-kilos braxen inledde Elsas spökrökande. Kroken agnades ånyo med sprallig mask. Ytterligare en panka, en 2,2-kilos nappade. Lillflickan hade fullt sjå att baxa upp den 60 centimeter långa braxen på land.

Fiske är kul. Hiva och dra och läs om det i SLA.

Plattfiskens vikt noterades till mäktiga 91 kilo enligt tabell. Den släpptes oskadd åter efter att Kristian tagit ett dopp tillsammans med Hällen utmed båtsidan.

Rivstart

Det var första gången som Kristian havsfiskade i Nordnorge. Snacka om rivstart på saltstänkt fiskekarriär. Tillsammans med son Patrik och vännerna Tony Irenheim och Kenth Andersson hade de med Fiskebussen bokat resa och boende på campen i Helnessund, Lofoten. De fyras gäng fiskade från sjöduglig hyrbåt, en Öien 530F med en 40 hästars utbordare som kraftkälla.

Torsk, sej och hälleflundra fångades. Fiskelivet lekte. Som mest får man per person ta med sig 15 kilo fiskfilé ut ur Norge. Kvoten fylldes snabbt.

Fiskefajt

Dagen då den stora plattfisken fångades var väder och vind bedårande underbart. Scenariot fulländades med att fem tumlare hälsade dem välkomna på böljan den blå. Driftfiske med död betesfisk över 40 meters bottendjup var metoden som gav hugg. Efter att Kristian nitat fast fisken i djupet utbröt en fiskefajt av sällan skådat slag. Övrig besättning peppade Kristian under den trekvarts timma som det tog honom att betvinga fisken till båten. Väl där fick han hjälp att säkra fisken. Lagarbete parat med minnesvärd fiskeupplevelse, fantastiskt. Ytterligare bilder från fiskafänget ovan polcirkeln kan kollas in på sla.se Fiskeligan.

Favoritspinnare

Per Warvlin, Lerdala har släktingar i Värmländska Åmotfors som är boende strandnära Nysockensjön. En bra fiskesjö som hyser gädda, gös och abborre. Pers tyngsta gädda hittills är en åttakilos som högg över en Abu Reflexspinnare. Nämnda spinnare är ett gångbart bete även till abborre.

Härförleden var det åter dags för Per att häkta fast sin favoritspinnare i beteshaken och båtledes köra en släpfisketur på Nysockensjön. Den surrande tingesten fick en av sjöns större rovrandiga riddare att piggna till och sätta tänderna i vass trekrok som var dressad med orange fjäder. En stund senare kunde en 1,2-kilos abborre med längd 45 centimeter håvas, ett nytt personbästa.

Narrat borre

Skövdebon Melvin Degervik har även han nyligen narrat borre av fint snitt. En 33-centimeters som fångades på jigg i Aspösjön, norr om Skövde. Viktuppgift på abborren är något oklar. Dock kan berättas att en abborre på något över 30 centimeter brukar i bästa fall väga runt åtta hekto.

Fiskeklubben Artedi från Tibro arrangerar allt emellanåt fiske riktat speciellt för ungdomar. Så sent som den 6 juli arrangerades ungdomligt fiske i Tidan vid Ånaplan, Tibro. En av deltagarna var 9-åriga Elsa Bohman som med hjälp av ungdomsledaren Ingo Axelsson fick en introduktion i konsten att bottenmeta med mask på kroken.

Det nappade omgående och en bottensniffande dammsugare i skepnad av en 1,8-kilos braxen inledde Elsas spökrökande. Kroken agnades ånyo med sprallig mask. Ytterligare en panka, en 2,2-kilos nappade. Lillflickan hade fullt sjå att baxa upp den 60 centimeter långa braxen på land.

Fiske är kul. Hiva och dra och läs om det i SLA.

  • Björn Blomqvist