26 aug 2017 11:00

26 aug 2017 11:00

En Sonett i Tidan lockade storgädda att gå i spinn

FISKELIGAN

Ån Tidan är 19 mil lång från dess källflöde på Hattåsen i söder till dess mynning i Vänern vid Mariestad i norr.

Nedströms Svedbråta i riktning Tibro flyter ån stilla fram. Någonstans på nämnda sträcka lyckades Lena Jarl efter spännande kamp betvinga en 106 centimeter lång gädda med vikt 8,4 kilo. Metod var släpfiske i sakta fart från liten båt med en elmotor som kraftkälla. Lenas man, Lennart var fiskekamrat. Lockande bete var en Abu Sonett 18 gram knuten på 0,14 mm flätlina utan vajertafs. Spinnarskeden på Sonett har sex ljudventiler som enligt reklamen frambringar extra vibrationer i vattnet. När Sonett presenterades som nyhet i Napp & Nytt 1959 kallades den ”spinnaren som sjunger”. Sonett försvann ur sortimentet 2009. Det tog Lena cirka tio minuter att baxa in gäddan i håven och ett nytt personbästa på gädda var ett faktum.

Unga Wilma Olsson från Mölltorp har gjort det igen. Fångat fisk i Kyrksjön. Tidigare i sommar betvingade hon en makalöst stor abborre. Denna gång har hon med en spinnare på tråden lyckat narra en 4,36-kilos gädda med längd 71 centimeter.

Grabbar kan också. Håkan Andersson med sonen Leo har nyligen varit på Hökensås och fiskat regnbåge i Kroksjön. Hökensås Sportfiske som är ett av Sveriges äldsta Put & Take sportfiskeområde firar 60 år 2017. Far och son Andersson hade turen att träffa på några av Kroksjöns kalassugna regnbågar. Bottenmete med en knådad kula Power Bait på kroken var anrättningen som fick två regnbågar att hugga in. Leo hanterade spöt med finess och kunde efter avslutat fiskafänge stolt konstatera att han dragit upp två stekfiskar med vikt 1,5 kilo och 1,7 kilo.

Sista rycket i årets Fiskeliga närmar sig. Finalen är nästa lördag, alltså den 2 september. Än finns möjligheten att anmäla fiskfångst, fyll i din fångstanmälan på digital anmälningsblankett. Mejlrapport till bjorn@outdoor.se funkar också. Tisdag den 29 augusti är sista anmälningsdag.

Nedströms Svedbråta i riktning Tibro flyter ån stilla fram. Någonstans på nämnda sträcka lyckades Lena Jarl efter spännande kamp betvinga en 106 centimeter lång gädda med vikt 8,4 kilo. Metod var släpfiske i sakta fart från liten båt med en elmotor som kraftkälla. Lenas man, Lennart var fiskekamrat. Lockande bete var en Abu Sonett 18 gram knuten på 0,14 mm flätlina utan vajertafs. Spinnarskeden på Sonett har sex ljudventiler som enligt reklamen frambringar extra vibrationer i vattnet. När Sonett presenterades som nyhet i Napp & Nytt 1959 kallades den ”spinnaren som sjunger”. Sonett försvann ur sortimentet 2009. Det tog Lena cirka tio minuter att baxa in gäddan i håven och ett nytt personbästa på gädda var ett faktum.

Unga Wilma Olsson från Mölltorp har gjort det igen. Fångat fisk i Kyrksjön. Tidigare i sommar betvingade hon en makalöst stor abborre. Denna gång har hon med en spinnare på tråden lyckat narra en 4,36-kilos gädda med längd 71 centimeter.

Grabbar kan också. Håkan Andersson med sonen Leo har nyligen varit på Hökensås och fiskat regnbåge i Kroksjön. Hökensås Sportfiske som är ett av Sveriges äldsta Put & Take sportfiskeområde firar 60 år 2017. Far och son Andersson hade turen att träffa på några av Kroksjöns kalassugna regnbågar. Bottenmete med en knådad kula Power Bait på kroken var anrättningen som fick två regnbågar att hugga in. Leo hanterade spöt med finess och kunde efter avslutat fiskafänge stolt konstatera att han dragit upp två stekfiskar med vikt 1,5 kilo och 1,7 kilo.

Sista rycket i årets Fiskeliga närmar sig. Finalen är nästa lördag, alltså den 2 september. Än finns möjligheten att anmäla fiskfångst, fyll i din fångstanmälan på digital anmälningsblankett. Mejlrapport till bjorn@outdoor.se funkar också. Tisdag den 29 augusti är sista anmälningsdag.

  • Björn Blomqvist