02 sep 2017 11:00

02 sep 2017 13:12

Fiskeligan vevas in för i år

Oskar Skaar från Broddetorp har nyligen med metspöt i hand varit vid Hornborgaån. En mört med vikt 380 gram kunde inte hålla mun då bagarens produkt, en brödbit trädd på vass krok, dök upp framför dess gap.

Mums vad gott! Oskar noterade nappet och lyfte spöt i ett mothugg och upp på land lyftes en sprattlande rödögd mört.

Grunda Mullsjön som ligger i närheten av Hjo är sedan gammalt känd som en duglig fiskesjö. Skövdebon Melvin Degervik rapporterar att han på metoden bottenmete med fluglarver som krokbete bedragit en 18 centimeter lång mört med vikt 125 gram. Vid andra tillfällen har Melvin bara nyfiket lyft på stenar i strandskravlet och håvat små lakar. Håva där du står, fungerar bevisligen också.

Fiskeligan har 12 fasta klasser där fiskar fångade i Skaraborg hamnar. Den öppna klass 13 är enbart för fiskar fångade utombys, oavsett art.

Tidaholmsbon Johan Norell har tillsammans med fru och två barn nyligen varit och visiterat släktstugan norr om Lesjöfors, Värmland. I närbelägna Skrocksjön sjösatte Johan en rosa Bomber 16A vobbler bakom båten. Hela familjen var med ombord som sällskap. De önskade alla få uppleva fiskelycka. Båtledes puttrade de fram av och an över blanka vidder i raskt tempo.

Tvärstopp

Plötsligt blev det tvärstopp på vobblerns framfart. Bottennapp!? Nej, av tyngden i spöt att döma var det sjöns gammelgädda som satt tänderna i plastfisken. Att veva hem småfisk är en barnlek. Att ha sjöodjuret på kroken är däremot en helt annan grej. Barnen blev smått skräckslagna och började gråta. Fru Norell tröstade de små samtidigt som Johan fajtade besten i djupet så svetten dröp. Kalabaliken i Värmland var ett faktum. Det tog cirka 20 minuter av gastkramande kamp innan bjässen gav upp. Johan noterade att han var håvlös men inte rådlös. En gaff fanns inom räckhåll. Med hjälp av nämnda redskap kunde en 12,3 kilo tung gädda lyftas ombord. En i sanning äkta fiskehistoria som familjen Norell säkerligen kommer att minnas i många år.

Fiskeligan finns förutom i pappersupplaga även som digital på sla.se. Nätupplagan av Fiskeligan har då den fördelen att den når fiskeintresserade utanför det huvudsakliga utgivningsområdet. Smålänningen Patrik Linander är en av sommarens nätfiskare. Patrik hälsar att han nyligen under fyra dygn varit och jagat storgädda i Ljusnan. Fiskafänget gick på sparlåga. Resan räddades dock i sista stund då han var på väg in mot bryggan för vidare hemfärd till Gislaved. Just då högg gäddan som stavas med stort G. Den bettade över jättebetet SG Line thru 3D trout. Efter spännande kamp kunde en 127 centimeter och 13,43 kilo tung gädda lyftas ombord.

Invevad liga

SLA:s Fiskeliga 2017 är härmed invevad för i år. Stort tack till Er som bidragit med fångster. Ung som gammal, liten eller stor fisk. Pur fångstglädje är det primära i SLA-fisket och inte storleken på fisken som dras upp. Helt visst är det häftigt att spöa upp storfisken, men det är absolut inget måste för att man ska kunna njuta av stunden invid vattnet enskilt eller i goda vänners lag. Fiska väl.

Mums vad gott! Oskar noterade nappet och lyfte spöt i ett mothugg och upp på land lyftes en sprattlande rödögd mört.

Grunda Mullsjön som ligger i närheten av Hjo är sedan gammalt känd som en duglig fiskesjö. Skövdebon Melvin Degervik rapporterar att han på metoden bottenmete med fluglarver som krokbete bedragit en 18 centimeter lång mört med vikt 125 gram. Vid andra tillfällen har Melvin bara nyfiket lyft på stenar i strandskravlet och håvat små lakar. Håva där du står, fungerar bevisligen också.

Fiskeligan har 12 fasta klasser där fiskar fångade i Skaraborg hamnar. Den öppna klass 13 är enbart för fiskar fångade utombys, oavsett art.

Tidaholmsbon Johan Norell har tillsammans med fru och två barn nyligen varit och visiterat släktstugan norr om Lesjöfors, Värmland. I närbelägna Skrocksjön sjösatte Johan en rosa Bomber 16A vobbler bakom båten. Hela familjen var med ombord som sällskap. De önskade alla få uppleva fiskelycka. Båtledes puttrade de fram av och an över blanka vidder i raskt tempo.

Tvärstopp

Plötsligt blev det tvärstopp på vobblerns framfart. Bottennapp!? Nej, av tyngden i spöt att döma var det sjöns gammelgädda som satt tänderna i plastfisken. Att veva hem småfisk är en barnlek. Att ha sjöodjuret på kroken är däremot en helt annan grej. Barnen blev smått skräckslagna och började gråta. Fru Norell tröstade de små samtidigt som Johan fajtade besten i djupet så svetten dröp. Kalabaliken i Värmland var ett faktum. Det tog cirka 20 minuter av gastkramande kamp innan bjässen gav upp. Johan noterade att han var håvlös men inte rådlös. En gaff fanns inom räckhåll. Med hjälp av nämnda redskap kunde en 12,3 kilo tung gädda lyftas ombord. En i sanning äkta fiskehistoria som familjen Norell säkerligen kommer att minnas i många år.

Fiskeligan finns förutom i pappersupplaga även som digital på sla.se. Nätupplagan av Fiskeligan har då den fördelen att den når fiskeintresserade utanför det huvudsakliga utgivningsområdet. Smålänningen Patrik Linander är en av sommarens nätfiskare. Patrik hälsar att han nyligen under fyra dygn varit och jagat storgädda i Ljusnan. Fiskafänget gick på sparlåga. Resan räddades dock i sista stund då han var på väg in mot bryggan för vidare hemfärd till Gislaved. Just då högg gäddan som stavas med stort G. Den bettade över jättebetet SG Line thru 3D trout. Efter spännande kamp kunde en 127 centimeter och 13,43 kilo tung gädda lyftas ombord.

Invevad liga

SLA:s Fiskeliga 2017 är härmed invevad för i år. Stort tack till Er som bidragit med fångster. Ung som gammal, liten eller stor fisk. Pur fångstglädje är det primära i SLA-fisket och inte storleken på fisken som dras upp. Helt visst är det häftigt att spöa upp storfisken, men det är absolut inget måste för att man ska kunna njuta av stunden invid vattnet enskilt eller i goda vänners lag. Fiska väl.

  • Björn Blomqvist