18 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Mitt nyårslöfte till Skövde

Krönika av David Seiving, Ordförande Näringslivsforum Skövde

Härom morgonen var jag på gymmet. Faktiskt inget nyårslöfte utan en gammal, god vana och ett skönt sätt att börja dagen. Mellan övningarna bytte jag några ord med en av de andra som hade orkat upp. Jag frågade hur det gick för hans företag. Han berättade att det hade varit några tuffa år men att orderläget nu såg riktigt bra ut. Dagen innan hade en kund ringt med en förfrågan och han var fullbokad och tyvärr inte kunde ta nya jobb förrän i november. Nu funderade han på om det var dags att anställa.

En positiv signal i det lilla från det lokala näringslivet och min känsla är att jag möts av fler sådana signaler nu än för något år sedan. Kanske känner du igen dig i bilden jag målar upp? Kanske börjar det röra på sig även där du jobbar och det börjar bli dags att leta efter ny personal? Du har hört det förr men det gör det inte mindre sant. Det är när de många små företagen växlar upp som sysselsättningen ökar.

Jag hoppas att 2014 ska bli ett år där många företag får uppleva vind i seglen. Dessutom hoppas jag att Skövdes företag under 2014 ska agera själva för att få vind i seglen. Hur affärerna går är ju inte bara en effekt av omvärldens utveckling. Lika mycket handlar det om vilka mål man själv sätter upp och jobbar mot. Låt 2014 bli ett år då fler Skövdeföretag ökar försäljningen. Att fler företag börjar jobba med nya marknader. Att fler vågar utöka sortimentet av produkter eller tjänster. Att fler höjer kompetensen i bolaget.

Man behöver inte vara någon supermänniska för att kunna ta nästa steg. Framgångsrika företagare är vanliga människor. Det finns också många sätt att få hjälp. Kanske är det i år det är dags för din verksamhet att ta in en extern styrelseledamot? Eller gå en exportutbildning? Näringslivsforum hjälper gärna till att guida ditt företag till rätt organisation.

Bland allt det jag hoppas på finns förstås också att staden Skövde ska utvecklas positivt. Det är många spännande processer igång och jag hoppas att vi kan få se resultat under 2014. Ska jag själv ge något nyårslöfte så är det att självklart dra mitt strå till stacken.