19 jan 2014 09:00

23 jan 2015 15:37

Hittade hem som snickare efter utbrändheten

Efter en lång sjukskrivning för utbrändhet sadlade Magnus Ottosson om helt.
Nu är han snickare i Tibro och äger stadens äldsta snickeri som ligger i Hörnebo.

Magnus Ottosson bläddrar i Tibroboken ”Hur bonden blev möbelsnickare”.

– Här står det ”John Anderssons möbelfabrik 1895”. Det är den jag har nu och den verkar vara den äldsta. Å andra sidan verkar det som om en ägare till en annan fabrik här i stan är efterträdare till en tidigare ägare, och i så fall kanske den fabriken är äldre.

Magnus ser lite fundersam ut men så långt han har kunnat undersöka så är den fabriken som numera är hans, Trämagasinet på Källsängsgatan i Hörnebo, Tibros äldsta möbelfabrik.

Parkera bil på bord

Han tog över en befintlig produktion, gick bredvid den tidigare ägaren en tid och blev sin egen helt och hållet i september.

– Jag har mest industrikunder och gör exempelvis bestickinsatser åt bland annat Tibrokök, men jag finns alltid tillgänglig för privatkunder.

Uppdrag från privatpersoner kan handla om specialbeställningar av någon typ av möbel eller om renoveringar.

– Jag har tillverkat garderober som skulle ha udda mått och just nu håller jag på med ett massivt ekbord. Det kommer att bli stort och för att flytta det måste man montera isär det. Designdetaljerna är av metall, berättar Magnus och ser lyrisk ut.

– Jag gillar att jobba i massiv ek, och det får gärna vara överdimensionerat. Om jag skulle få uppdraget att göra ett bord som man kan ställa en bil på, så skulle jag vara nöjd.

Skogsterapi

Magnus trivs bra i sin fabrik, men det var inte alls så här det var tänkt från början. Efter gymnasiet läste han till flygingenjör men när han var klar 2005 var flygbranschen inte den lättaste att få jobb i. Magnus började i stället jobba som projektingenjör i ett tågföretag.

– Jag jobbade alldeles för mycket, ungefär 200 procent. Det gick ju bra ett tag och jag tjänade mycket pengar. 2009 blev jag sjukskriven för utbrändhet och det varade i ett och ett halvt år.

Magnus vistades då mycket på familjens gård utanför Alingsås och han beskriver arbetet i skogen som den bästa terapin.

Han insåg att han aldrig skulle kunna komma tillbaka till sin arbetsplats utan var tvungen att hitta något nytt.

– Jag har alltid gillat att rita och designa hus. Av en slump hittade jag utbildningen till möbelsnickare på Hantverkscentrum här, men såg det mest som en hobby.

Andreas är bänkaskutt

Så blev det inte. Nu är Magnus egen företagare och känner att han har hamnat helt rätt. Men företagare jobbar ofta mycket och Magnus får se upp.

– Jag får lära mig att ta pauser och att be om hjälp om det blir för mycket. Killarna som jobbar här frågar ofta om de kan hjälpa mig och det är jättebra. Jag måste ta det lugnt och jag måste inte tjäna miljoner på det här.

Killarna är Andreas Essgren, bänkaskutt, och Mattias Dahlborg, praktikant. Båda har studerat på Hantverkscentrum.

– En bänkaskutt är ett gammalt ord för någon som hyr plats i en verkstad. Det står till och med på Andreas visitkort.