25 jan 2014 10:00

23 jan 2015 15:38

Silvester Jellinek har inga planer på att dra ner på takten

Silvester Jellinek ägnar nu all arbetstid åt lampföretaget Oriva och fabriken i Kina. Men han har inte stängt dörren för möjligheten att kunna bygga ett nytt stort hotell i Skövde.
– Om ett sådant hotell blir aktuellt så är jag oerhört intresserad.

– Det här är faktiskt första gången på 37 år som jag inte äger eller driver ett hotell eller en restaurang.

Silvester Jellinek, 57 år, sitter i en av fåtöljerna i baren på Knistad hotell som han ägde i 17 år. Anläggningen är såld men han är där ibland eftersom, som han uttrycker det, det fortfarande finns frågor.

För många hövdingar

Han sålde Knistad för att han hade insett att livet är kort, att han ville göra något annat och för att han kände att det nu var dags för någon annan att sätta sin prägel på anläggningen.

– Men jag vill inte ta det lugnt, jag har massor med energi kvar.

Han berättar om lampföretaget som han är en av två ägare till, och delägarskapet i en lampfabrik i Kina som han har haft som ett parallellprojekt under en tid. Det var hans mentor i Schweiz som föreslog att han skulle titta på företaget.

Silvester var först tveksam men efter att ha gått igenom företaget insåg han att det var samma sak som ett misskött hotell, och han tog sig an att rekonstruera det.

– Det var för många hövdingar, för många viktiga personer i slips, och får få indianer. Hövdingarna fick gå och nu är det bara indianer kvar, säger Silvester på sitt färgstarka uttryckssätt.

Jobbade på lagret

– Häromdagen var jag förresten på lagret i Gnosjö och jobbade, huvudkontoret ligger i Gnosjö. Det var jätteroligt och jag såg direkt flera möjligheter till förbättringar.

Han berättar att de som vanligtvis arbetar på lagret nog tyckte att han var lite konstig som kom och jobbade där, men ...

– Så har jag alltid gjort. Mitt jobb handlar om att skapa en bra kultur. Till exempel att alla fikar tillsammans oavsett vilken tjänst man har.

I dag lördag reser Silvester till Kina och till fabriken som Oriva är delägare i. Företaget köper även lampor från andra fabriker och man satsar på att handeln ska vara fair trade. Lamporna säljs sedan till återförsäljare.

Nytt och stort hotell

Trots att Silvester nu har lämnat hotell- och restaurangbranschen har han inte helt stängt den dörren. Han säger att det just nu ser ut att vara långt borta, men att det kan vända snabbt.

När hotellbyggen, och särskilt idéerna om kongresscenter och hotell vid arenan kommer på tal, går Silvester i gång på allvar. Åsikterna väller fram och han gestikulerar intensivt med hela kroppen.

– Det är viktigt att tillföra kapacitet. Man kan inte resonera som så att ”alla hotell är inte fulla”. Det funkar inte så. Dubbla antalet rum här så har du ändå samma beläggningsgrad.

– För att Skövde ska växa så behöver man bygga bostäder. Dessutom måste kommunen fatta beslut om alla byggärenden som ligger och väntar, och inresande måste ha någonstans att bo.

Engagerat breder Silvester ut texten om ett kongresscenter vid arenan som ständigt är fullt med konferenser och konserter, samt ett hotell i nära anslutning.

– Frågan är komplicerad och laddad, men om ett sådant hotell blir aktuellt i Skövde så är jag oerhört intresserad.

Började i disken

Silvester har nära 40 års erfarenhet av branschen.

– Jag började i disken på Billingen när jag var 15 år och jobbade där tillsammans med min mor. Sedan utbildade jag mig till verkstadsmekaniker som min far tyckte var ett riktigt arbete.

Han jobbade som mekaniker tillsammans med fadern, men i samband med lumpen fick han ett extraknäck av Rolf Ulfvengren i garderoben på Husaren, men lovade sin pappa att komma tillbaka efter militärtjänstgöringen.

Så blev det inte.

– Rolf frågade om jag ville bli grillkock. Det ville jag och sedan jobbade jag med allt på Husaren sju dagar i veckan. Jag var hovmästare, servitör och vakt med mycket mera.

Silvester berättar vidare om köpet av Bogrens och hur han i slutet av 80-talet hamnade i hotellsvängen, först med delägarskap i Billingen och sedan på Prisma som han rekonstruerade, och även blev ägare till, efter en konkurs.

Golf inte Silvesters grej

Det ena ledde till det andra och snart var Silvester chef över hotellen Majoren, Billingen och Prisma som samtliga då ägdes av Home som i sin tur ägdes av Diös.

– Jag blev Sverigechef och blev tillfrågad att även ta över hotellen i Norge, totalt 22 stycken. Men Diös hade stora ekonomiska problem.

Efter mycket funderande köpte Silvester och en kompanjon hela hotellkedjan, med skulder, för en krona.

– Det var oerhört nära en konkurs, men vi räddade bolaget.

De sålde alltsammans 1996.

Efter ett halvår fick han ett samtal från en bank som undrade om han var intresserad av en golfbana. Det var inte Silvesters grej, men när banken ringde igen la han ett skambud.

– Jag är jättestolt över det arbete som medarbetarna och jag har lagt ner här på Knistad. Det har blivit en väletablerad verksamhet.