23 feb 2014 14:26

23 jan 2015 15:39

Åttor inbjudna till interaktiv upplevelse

En robot som bygger bilar, 3D-skrivare och datorsimulerad svetsning.
Det är några av stationerna som ska väcka ungdomarnas intresse för teknik när Teknikcollege Skaraborg arrangerar ”Möjligheternas värld” i Skövde i april.

Konceptet med ”Möjligheternas värld” är framtaget av Göteborgs tekniska college och har arrangerats i Göteborgsområdet vid ett flertal tillfällen. Den 7–11 april kommer eventet alltså till Skaraborg och Skövde och samtliga elever i årskurs åtta i området har bjudits in.

– Det är en riktigt stor grej att anordna. Vi kommer göra konceptet på vårt sätt och har involverat det lokala näringslivet, berättar Hillevi Larsson som är processledare på Teknikcollege Skaraborg.

Arrangemanget består främst av sex stationer där eleverna interaktivt får uppleva de olika faserna i en utvecklingsprocess, från idé till en färdig produkt och produktion. En av stationerna, där en robot gör leksaksbilar, har hämtats från arrangemanget i Göteborg medan övriga stationer är utformade av det lokala näringslivet. Bland dem syns 3D-skrivare, svetsning på datorsimulator, CNC-tillverkning och dataspel ”som gör nytta”.

Syftet med ”Möjligheternas värld” är att uppmuntra och väcka nyfikenhet hos eleverna för att de ska vilja satsa på en utbildning inom teknik och innovation.

– Skaraborg är en stark industriregion och det är nödvändigt för företagens framtid att det finns ungdomar som vill utbilda sig inom de olika yrkena, säger Hillevi Larsson.

Inbjudan har gått ut till alla 2300 elever i årskurs och intresset har varit stort. 780 elever är anmälda hittills och Hillevi Larsson tror man kan nå 900. Evenemanget pågår en hel vecka och eleverna är där en halvdag, fördelat på de fem dagarna.

Förutom stationerna finns en utställning för de lokala företagen och på onsdagskvällen är det ett ”möjlighetsmingel”riktat till lärare, skolledare, politiker, näringsliv och fackförbund.