22 mar 2014 05:00

23 jan 2015 15:40

En värld av möjligheter

Vad vet ungdomar om industrins erbjudande – egentligen? Jag brukar ibland tänka på alla som i unga år går miste om industrins möjligheter för att den är okänd för dem. Jag tänker också på de ungdomar som fick det där tipset av ett äldre syskon, släkting eller kamrat om att välja Teknikcollege. Jag träffade nyligen några av dem som gärna tipsar, några av de nu unga vuxna som läst på ett Teknikcollege. Så stolta – så yrkesstolta!

”Jag har roligt varje dag. Jag jobbar med händerna och med huvudet - det uppskattar jag”, berättade Frida. ”Det bästa med mitt jobb är kollegorna, tekniken och lönen”, fyllde Markus på och Johan berättade om sin chef som låter honom vara kreativ och ta ansvar. Det är några exempel på stolta teknikambassadörer. De är så många fler och glädjande fylls det på med än fler ungdomar som hittar sitt Teknikcollege inför gymnasievalet.

Första hela veckan i april sluter ambassadörer från yrkesliv och skola upp för att tillsammans med företagare, yrkeslärare, Science Center, Ung Företagsamhet och högskola välkomna Skaraborgs elever i årskurs 8 till Möjligheternas Värld. Då fyller vi tillsammans utvecklingshallen på teknikföretaget Lichron med, ett för Skaraborg, nytt koncept.

Under veckan kommer ungdomar få se, prova och uppleva teknik och några av de teknikrelaterade yrken som finns idag. De kommer bjudas på entreprenörskap – från idé till verklighet. Konstruktion och 3D-printer, plåt och svets, skärande bearbetning med CNC-teknik, automation och robot, och Serious Games-spel som gör nytta.

Jag känner ett fantastiskt engagemang från regionens företag och de Teknikcollegecertifierade gymnasieprogrammens lärare och elever. Den här typen av aktiviteter ska vi göra oftare (om än i olika stor skala) för när yrkesverksamma möter elever, när lärare möter näringsliv uppstår magi. Då öppnas en värld av möjligheter – Möjligheternas Värld!

  • Leila Khammari