23 mar 2014 09:00

23 jan 2015 15:40

Stor besvikelse hos Lantmännen

Lantmännen får inte satsa på en livsmedelsbutik vid Mariestadsvägen.
– Kommunen använder planmonopolet och det är en stor besvikelse för oss, säger Bo Lindskog, utvecklingschef hos Lantmännen fastigheter AB.

Lantmännen vill utveckla handeln kring sin butik Granngården och har planerat för att bygga en livsmedelsbutik på 1 500–2 000 kvadratmeter. Även ytterligare handel på fastigheten förbereddes.

– Vi har haft dialog med en operatör som bedömt att det finns underlag för att driva dagligvaruhandel i en mindre matbutik. Vi tänker oss inget stort köpcenter utan lokal servicehandel, säger Bo Lindskog.

Sätter stopp

Nu sätter byggnadsnämnden stopp för de tankarna. I förra veckan sa nämnden nej till Lantmännens begäran om den ändring i detaljplanen som krävdes för att öppna området.

– Jag arbetar med fastighetsfrågor över hela Sverige och jag tror aldrig jag fått ett sådant här besked när vi vill satsa, säger Lindskog.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänstemän pekar på att kommunens översiktsplan nämnder Norrmalm, centrum och Stallsiken som de tre stora handelsområdena i Skövde.

Dessutom har Jula AB:s fastighetsbolag en tomt vid Stallsiken som öronmärkts för 5 000 kvadratmeter livsmedelshandel. Behovet av nya livsmedelsbutiker bedöms vara täckt till 2017–2018 enligt tjänstemännen. Vid presskonferensen nämndes även trafiksituationen med slutande påfarter till Mariestadsvägen som en problematik.

– Märkligt, vi har tidigare år haft diskussion med kommunen som då sett området som möjligt för handel, men det här är ett stort avbräck för oss. Skövde växer litegrann och då vill vi vara med, men nu får vi fundera på om vi överhuvudtaget ska satsa vidare i Skövde.

Framtiden hotad

Butiken Granngården med 10-talet anställda har tappat marknadsandelar under en längre tid och nu hotas framtiden för den.

– Det här förbättrar i alla fall inte möjligheterna. Vi kommer sätta oss ned i krismöte och diskutera hur vi går vidare, säger Lindskog.