19 apr 2014 06:00

23 jan 2015 15:41

Tid – det enda vi har

Vi går mot ljusare tider och fåglarnas morgonsång berättar även att vi går mot en varmare årstid. Förhoppningsvis är du halvvägs in i ett trivsamt påskfirande - vare sig du är ledig eller i tjänst.

Våren är här och snart är det midsommar... Kanske har du tänkt tanken att tiden upplevs gå fort, att du helt enkelt inte tycker att tiden är tillräcklig. Inte tillräcklig för att göra klart inför presentationen, resan eller påskhelgen.

Undersökningar visar att anställda inom tjänstesektorn hinner arbeta fokuserat i genomsnitt elva minuter innan de blir störda. En del distraktioner påverkar oss utifrån; kollegan som stannar till vid arbetsplatsen för att fråga om något eller telefonen som ringer. Många distraktioner står vi själva för; kanske kollas e-posten lite för ofta?

Fokuserat arbete kräver förberedelser - den viktiga ställtiden. När vi tar oss tid till den skapar vi förutsättningar för kontroll. Stressen minskar och energi kan läggas på att skapa fokus. När jag var student var det till exempel särskilt välstädat i bostaden under tentaperioden – en för mig viktig förberedelse för maximalt studiefokus.

Vissa förberedelser tror jag således är nödvändiga för att vi skall kunna förlänga vår tid för det viktiga och det värdeskapande arbetet. För en student kanske det kan handla om att ha studentlyan städad. För den yrkesverksamme kan det handla om en strukturerad arbetsplats.

Då är frågan: Tar du dig tid till dina förberedelser? Kan det vara så att vi i vår iver att jobba på frestas att hoppar över ställtiden med konsekvensen att den upplevda stressnivån ökar och den effektiva arbetsinsatsen minskar? Hur många vet inte vad som borde korrigeras på arbetsplatsen för förbättrat arbete samtidigt som slutsatsen självbedrägligt allt för ofta landar i: jag har inte haft tid. Bristen på ställtid leder till upplevd stress som lockar oss att skjuta upp saker – att prokrastinera.

Många upplever att maj med alla helger går extra fort. Självklart kan månaden upplevas intensiv när arbetet skall genomföras under betydligt färre dagar. Kanske gör det att fler övar sig i prokrastineringens konst. Att skjuta upp saker behöver inte vara en nackdel. Tvärtom kan det hjälpa oss att prioritera det som faktiskt är viktigt just nu – vilket i sig kan skapa fokus.

Ibland när jag får svaret ”jag har inte tid” brukar jag provocera lite genom att säga: tid är det enda du har – prioritera. Kanske skulle det vara lite ärligare mot oss själva och den tid vi har i livet att faktiskt säga just det. Jag prioriterar detta. Jag tror det kan hjälpa oss sätta fokus på det som är viktigt.

Tid – det enda vi har. Hur prioriterar du din?