20 apr 2014 15:00

23 jan 2015 15:41

Vackra marsipanfigurer – Håkans specialitet

Tidanföretagare säljer marsipan i hela Västsverige

Jul och påsk är stora högtider – även för godisälskare. För många kunder hör det till att köpa marsipangodis som ser ut som konstverk.
– 90 procent av mina kunder är stammisar, säger Tidanföretagaren Håkan Persson.

Det talas ofta om att svenskar är riktiga godisgrisar – i genomsnitt konsumerar vi 13 till 14 kilo om året. Och just påsk är en av de högtider då vi konsumerar som mest.

Håkan Persson, med marsipanföretaget Perssons Marsipan, vet.

– Det är i och för sig skillnad på godis och godis, men självklart gillar folk sötsaker. Till jul säljer jag ett och ett halvt ton marsipanfigurer, det är fyra gånger mer än till påsk.

Och många av kunderna uppskattar förstås att det är extra fint att titta på. Men oavsett om marsipanfigurerna som Håkan Persson gör och säljer är fina som konstverk vet han med säkerhet att de äts upp.

– Så är det. 90 procent av mina kunder är stamkunder som kommer tillbaka både vid jul och påsk.

Han har 20 års erfarenhet av just den branschen, men även kopplingar till konditorbranschen betydligt längre än så.

– Pappa, Ingvar Persson, köpte konditoriet i Tidan 1959 och drev det i över 30 år. Det började så, men de senaste 20 åren är det bara marsipan som gäller för mig. Det har blivit en grej som har vuxit med åren.

Många Skövdebor känner säkerligen igen Håkan. Han står med uppdukade bord på Commerce veckan före påsk och är man ute och åker lite i Västsverige kan man hitta honom på torg och marknader. Påskkommersen avslutar han på påskaftonen i Jönköping.

I maj avslutas marsipansäsongen för Håkan Persson. Den gör sedan ett halvårs uppehåll för att ta fart i oktober igen.

– Under sommarhalvåret arbetar jag i min bror Ulfs företag där vi håller på med vattenmaskiner.

Variationen trivs han med och några tankar på att låta marsipanverksamheten växa har han inte.

– Visst skulle man kunnat satsa på försäljning via internet och så, men det drar med sig väldigt mycket arbete. Det är lagom som det är nu, jag har min lokal i Tidan där jag jobbar med marsipanen, men också med alla förberedelser för det är det som tar mest tid.