26 apr 2014 04:00

23 jan 2015 15:43

Krönika: Jätten som väljer Skövde

Microsoft, ett av världens största teknik- och utvecklingsföretag, väljer Skövde som plats för att testa ett öppnare förhållningssätt till innovation och produktutveckling. Det är en större händelse än vad de flesta, inklusive undertecknad, kanske inser.

I Gothia Science Park ges studenter vid Högskolan i Skövde nu en unik möjlighet att få bekanta sig med den allra senaste, ej ännu publikt släppta, tekniken för utvecklingen på Microsofts olika tekniska plattformar. Förutom teknik och läckra arbetsmiljöer får över 150 studenter också tillgång till hjälp och stöd från mentorer, som är ”rockstjärnor” i branschen. Snacka om att få möjlighet att ligga i absoluta framkant av branschens utveckling, för att inte tala om av vad det innebär för attraktiviteten på en framtida arbetsmarknad. Att studentteamen dessutom kan erbjudas möjlighet att få de produkter man utvecklar lanserade på en världsmarknad, det är inte heller illa som en bonus.

Microsoft, som den jätte man är, har aldrig tidigare släppt in ”oprövade kort” för att utveckla för de senaste tekniska plattformarna. Det har varit förbehållet de stora, väletablerade företagen. Nu ser man en möjlighet i att studenter, som inte är inlåsta i rådande paradigmer, kommer upp med nya radikala spelidéer som sedan kan användas för att sälja mer hårdvara åt Microsoft. Det är ett riktigt vasst exempel på öppen innovation med möjlighet till vinna-vinna.

Och av alla världens platser och metropoler sker detta i Skövde. Jag får allt nypa mig i armen för att inse att detta är sant och att det sker nu!

  • Patrik Eriksson