11 maj 2014 12:00

23 jan 2015 15:43

Personal tog över när myndighet lade ner

Från statligt anställd till egenföretagare. När Räddningsverket lade ner skolan i Skövde, tog personalen över i egen regi.
– Det har varit vansinnigt spännande, säger Margareta Hillerström, vd för Räddningsskolan i Skövde.

Året var 2009 och Räddningsverket beslutade att stänga sin skola i Södra Ryd i Skövde. I samband med nedläggningsbeslutet fick Margareta Hillerström idén om att starta på nytt som ett företag. Några anställda i myndigheten visade intresse för initiativet.

– Det året arbetade jag med avvecklingen av myndigheten samtidigt som jag arbetade med utveckling av det nystartade bolaget, berättar Margareta Hillerström, vd för företaget som fick namnet Räddningsskolan i Skövde AB.

Fem år har gått sedan starten, faktiskt just i maj. Företaget har i dag åtta delägare, fem av dem är aktiva i bolaget. De har även anställt personal genom åren.

– När man ser tillbaka så har det varit en intressant och vansinnigt spännande tid. En ny värld öppnade sig. Jag gick bland annat utbildning via Nyföretagarcentrum, kontaktade Almi och fick lära känna marknaden ur ett helt annat perspektiv än tidigare.

– Vi känner nog fortfarande att vi är i en utvecklingsfas. Vi måste bland annat bygga vårt varumärke bättre och bli tydligare.

Varierad verksamhet

Företaget har en bred och varierad verksamhet som består av tre delar: Utbildningar, konferensanläggning, och ett lägenhetshotell.

Det handlar bland annat om egna utbildningar där företaget har egen kompetens.

– Det är utbildningar i Första hjälpen och HLR, Heta arbeten, Systematiskt brandskyddsarbete och Grundläggande brandskydd för organisationer och företag. Vi har också olika typer av ledarskaps- och medarbetarskapsutbildningar där vi samarbetar med konsulter från Skövdetrakten.

I Räddningsskolans lokaler finns lektionssalar och en stor och funktionell aula. Denna hyr företaget ut för konferenser och föreläsningar men används även i den egna verksamheten.

– Dessutom har vi Skövdes enda lägenhetshotell med 27 lägenheter och 45 rum. Här kan folk bo allt mellan en natt till flera månader. Bemanningsföretag, byggföretag, sjukhuset och Volvo och privatpersoner är några av våra kunder. Den satsningen har verkligen fungerat bra.