24 maj 2014 20:00

23 jan 2015 15:44

Ljudläggarna som började i köket

Förra året satt de i ett kök och jobbade. Nu har Extreme Audio Recording kontor i både Skövde och Linköping, och efter spel- och filmvärlden ger sig ljudläggarna nu in i nästa utmaning.

När ljudläggarna Erik Gustavsson och Johan Olsson under sommaren 2012 startade Extreme Audio Recording, förkortat Ear, fick de en flygande start. Efter två veckor – när Erik var på utlandssemester – fick de första jobbet.

Det innebar att göra allt ljud till Skövdebaserade Coffee stain studios spel Sanctum 2.

– Vi hade jätteflyt i början och det är vi väldigt tacksamma för, säger Johan Olsson, och tillägger:

– Men vi ska säga att det inte är helt lätt, det här! De 200 kontakterna vi sedan tog och som inte gav något är lätt att glömma.

– Ja, vi trodde att det var väldigt lätt efter den start vi fick. Men det var det inte. Det var som en smäll på käften, säger Erik Gustavsson.

De läste dataspelsutveckling tillsammans på Högskolan i Skövde och när de startade Ear låg fokus också på ljudläggning till datorspel.

– Vi hade inte en tanke på att göra film eller reklam, säger Erik.

Men den ena kontakten gav den andra och de blev tillfrågade om de ville göra en ideell insats.

– Det var en nollbudgetfilm som hette The Hugo Allen Experience. Det var Sveriges första mockumentär, alltså en fejkad dokumentär, och därför skulle ljudet vara lite smutsigt, berättar Erik.

– Ja, tillräckligt dåligt för att vara bra. Men det får inte vara för bra. Vi skulle uppnå en snygg fulhet, säger Johan.

Arbetsinsatsen var visserligen ideell, men de valde att se den som själva belöningen.

– Det var det första vi gjorde i filmbranschen. Vi trodde att det var samma arbetssätt som vi hade redan, men det visade sig vara något helt annat.

De nya kontakterna innebar ett nytt erbjudande, och eftersom det var roligt att arbeta med film tackade Ear ja. Nästa uppgift blev därför filmen om Falks grav.

Via andra kontakter blev de senare tipsade om ett produktionsbolag som de förutsättningslöst kontaktade. Ett lunchmöte senare var de inblandade i produktionen av högskolans realityserie Kaffe & 28 kvadrat.

De har också gjort en del – främst utländska – promotionvideos och reklamfilmer och nu är det dags att bryta ny mark.

– Till sommaren ska vi göra radioteater i England. Den har tidigare prisats av BBC, så det är lite häftigt, säger Erik.

  • Carl Johan Hjerpe