25 maj 2014 09:00

23 jan 2015 15:44

Eget tryckeri i webbens era

KAMPAVALL: Tekniken förändrar förutsättningarna

Skifte. Att driva ett tryckeri och ett förlag i liten skala när allt mer övergår till webbpublicering är inte helt enkelt.
– Det är svårt med annonsörer, alla vill ut på nätet och man undrar ju hur man ska kunna få betalt för sitt arbete, säger Maria Cidh Christensen på Förlaget och Tryckeriet i Kampavall.

Maria Cidh Christensen och Harry Christensen bor sedan 1981 i den gamla skolan i Kampavall i närheten av Berg. I den tidigare skolsalen har de redaktionen, Förlaget i Kampavall, där det finns ett flertal skrivbord med redaktionsutrustning.

Kan bli en nätupplaga

I huset intill, som är byggt som en villa och rött med vita knutar, har de sitt tryckeri, Tryckeriet i Kampavall.

– Det gick som bäst mellan 2004 och 2010. Då hade vi två anställda och gav ut tidningarna Hästen och Hundliv. Sedan dök det, berättar Maria, och fortsätter:

– Hästen har vi inte gett ut sedan 2012, förutom en almanacka, och Hundliv kom ut senaste gången 2013. Det är svårt med annonsörer och alla vill ut på nätet. Jag blev dessutom sjuk förra året när jag gick in i väggen.

Tidningarna finns inte på nätet i dag och paret funderar på hur de ska göra.

– Vi kanske startar en nätupplaga, men det beror på annonsörerna. Man funderar ju på hur man ska kunna få betalt för sitt arbete.

”Så länge grejerna håller”

När det gick som bäst kom Hästen ut med cirka tio nummer per år och Hundliv, som paret själva startade 1995, med upp till nio nummer. Båda hade en upplaga på cirka 10 000 exemplar.

I tryckeriet trycker Harry även föreningstidningar. Shetlandsponnyn, medlemstidning för Sveriges shetlandssällskap, och Moderna hästkrafter, medlemsbladet för föreningen Skogshästen, som kommer ut några gånger om året.

– Vi trycker så länge det finns kunder och vi kör så länge grejerna håller, säger Harry när han och Maria visar runt i tryckeriet.

Här finns en fyrfärgspress som köptes in 2006 och en maskin för bokbinderi som häftar tidningarna och lägger dem i buntar.

Sko hästar i Abu Dhabi

Maria kommer ursprungligen från Stockholm där hon efter journalisthögskolan började frilansa på tidningen Min häst. Efter en tid började hon frilansa för Hästen och när den skulle läggas ner så tog hon över tidningen, som grundades redan 1920.

Maria kände att det inte riktigt fungerade att bo i centrala Stockholm och driva en hästtidning.

– Jag hade varit i det här området tidigare och då tänkt att ska jag flytta någon gång så blir det hit.

Efter en annons i DN, där det stod något om ”flytta till sköna Skövde” så blev tanken verklighet.

Harry kommer från Fagersta och hamnade i Skara när han utbildade sig till hovslagare i slutet av -70-talet.

– Jag höll på ett tiotal år men skor nu mest hästarna här hemma. Jag funderar på att börja igen, det sitter ju i händerna. Jag har kontakter i Abu Dhabi och kan eventuellt få hovslagarjobb där.