01 jun 2014 12:00

23 jan 2015 15:45

Laddad med erfarenhet

UF-företaget Smart Charge lyckades inte bara sälja slut på sin vara – vd:n Ninos Khoushaba utsågs också till en av de bästa säljarna i landet.

– Vårt företag säljer portabla Iphoneladdare utan sladd, vilket innebär att du när som helst – om du har med dig laddaren – kan ladda din telefon, säger Ninos Khoushaba, som driver Smart Charge UF tillsammans med kusinen Dennis Slifo.

Laddaren som de säljer ser ut ungefär som en halv Iphone i storlek. Laddaren kopplas ihop med telefonen genom den vanliga kontakten.

Stundande student

Både Ninos och Dennis läser nu sista veckan på ekonomiprogrammet på Västerhöjd i Skövde, och företaget har de drivit ett år.

– Det var roligt att starta UF-företag, man lärde sig väldigt mycket om hur man gör, bokföring, ekonomi och massor av andra saker. Det har varit mycket spännande, speciellt att vara med i SM i Ung företagsamhet i veckan.

Ja, där gick det bra för er. Berätta?

– Jag tror det är ungefär 20 000 elever med i UF i landet, och man utser bästa säljare i varje region. Jag blev bästa säljare i Skaraborg och var en av 24 personer som kom till final i Stockholm i veckan, berättar Ninos Khoushaba.

– Vi gjorde säljsamtal med juryn om vår produkt och sex personer gick vidare. Sedan blev det ytterligare säljsamtal, men då visste vi inte på förhand vad vi skulle sälja. Ytterligare fyra personer gick vidare och jag hamnade på andraplats till slut, säger Ninos Khoushaba.

Rika på erfarenhet

Att killarna är duktiga säljare visar sig också på företagets varulager. Där är det tomt.

– Ja, vi har sålt slut på alla produkter. Vi tillverkar ingenting själva utan importerar från grossister. Men nu tror vi inte att vi ska fortsätta med företaget, även om det gick jättebra. Vi drev det inte för att tjäna pengar utan för att vi var intresserade av att lära oss, säger Ninos Khoushaba.

Både Ninos och Dennis vill dock arbeta med företagande i framtiden. Inom vilken bransch återstår att se, men nu har de laddat upp med kunskap i alla fall.

  • Carl Johan Hjerpe