07 jun 2014 04:00

23 jan 2015 15:45

David Seiving: Sjöstaden Skövde

Jag är uppvuxen nära vatten. Vänervatten året runt och till det några stänk saltvatten på sommaren. Vatten hörde liksom till. Under andra halvan av 90-talet pendlade jag Mariestad – Skövde för att gå på Volvogymnasiet (utmärkt skola för övrigt!). En del klasskompisar flyttade till Skövde och jag hade mycket svårt att förstå varför. Där kan man väl inte bo? Tråkigt. Och inte finns det något vatten.

Skövde snart 20 år senare är något helt annat. Visst är mitt perspektiv som vuxen något annat än när jag var tonåring. Men inte bara det. Skövde anno 2014 är en stad som pulserar av liv, även på sommaren. När min havande fru och jag lämnade östgötaslätten för Skövde 2006 var förändringen mot vad jag mindes från 90-talet redan påtaglig. Dels var staden fysiskt annorlunda, men också mentaliteten. Skövde var på väg någonstans och ville mer. Utvecklingen har fortsatt och under några år har jag fått vara en del av den.

Genom mångas vilja, driv och samarbetsvilja är Skövde idag även en riktig sommarstad. Restaurangerna är fler och mer välfyllda. Handeln blomstrar och hotellnätterna är fler. Skövde töms inte på sommaren, istället vimlar det och många sitter på caféer och uteserveringar. Fler evenemang fyller staden med liv.

Jag tror att det här gör något med vår självbild. Skövdebon av idag är mer stolt över sin stad. Fler besökare vill uppleva Skövde och fler blir varse mångfalden av besöksmål i Skövderegionen. Vår vackra natur, de historiska platserna och de moderna upplevelsedestinationerna. Ett tips inför sommaren. Börja göra utflykter utifrån häftet Upplev Skövde som du fick i brevlådan nyligen. Utvidga sedan cirklarna i gamla Skaraborg, fina upplevelser utlovas.

Mycket vatten har alltså runnit under broarna sedan min första bild av Skövde formades. Eller just nu kanske snarare att det flödar vatten i rören från Vättern. För tänk att vi snart kan bada mitt i city! Sommarstaden Skövde blir Sjövde (om än sjöstad i liten skala). Modigt av våra politiker. Offensiva satsningar är nödvändigt för ett Skövde som fortsätter att vara på väg. Ha nu en riktigt fin sommar med sköna bad både i Boulogner och andra sjöar!

  • David Seiving