15 jun 2014 09:00

23 jan 2015 15:45

Uppfyller drömmen på Vilhelmsro

FALKÖPING: Småskaligt och närproducerat i lantlig miljö

En dröm håller på att gå i uppfyllelse på Vilhelmsro i Falköping.
Från en mindre konstutställning till bed and breakfast, café och konferensverksamhet, allt med inriktning mot ekologiskt och närproducerat.
– Det var tack vare all respons som vi vågade satsa, säger Mona Lindén.

Mona Lindén tror att det var 2007 som allt började. Hon blev tillfrågad av några konstnärer om det fanns möjlighet att ställa ut några verk i stallet under konstnatten i september.

Hon var tveksam. Det fanns så mycket grejer där och det skulle behöva röjas rejält.

– Men jag städade upp och de fick ställa ut. Det kom 600 personer hit under den helgen.

Café i hönshuset

Det stora besöksantalet gav nya idéer och hela stallet röjdes för att kunna ta emot fler konstnärer året därpå. Folk vill ju fika också, så Mona började baka.

I höstas ställde 25 konstnärer ut och det kom mellan 4 000 och 5 000 besökare.

– Det är mest amatörer som ställer ut här. Vi tycker att det är roligt att ha plats för dem som aldrig har ställt ut tidigare, och kanske inte riktigt vågar.

Det ena har gett det andra. Nu finns ett växthus med sittplatser mitt på gårdsplanen, stallet är renoverat för både konstutställningar, som i år kommer att finnas på plats hela sommaren, och för fester och konferenser.

I det tidigare hönshuset finns caféet, klart sedan hösten 2012, och i ett av gårdens boningshus öppnade de ett bed and breakfast, i lantlig stil, i mars. Konferens- och festlokalen i stallet blev klar i påskas.

– Stallet betyder mycket för att kunna ta emot större grupper, säger Mona.

Gynnar traktens producenter

Mona och hennes man Ulf driver Vilhelmsro tillsammans med dottern Martina Lindén och hennes kollega Emma Johansson samt timanställd personal. Martina och Emma driver Kavat eventbyrå sedan sex år och jobbar på Vilhelmsro på fritiden. Även Mona och Ulf har andra jobb.

Familjen Lindén flyttade till den centralt belägna gården 1996 och har renoverat mycket. Men de ser det inte som något betungande arbete, utan som ett led i förverkligandet av sin dröm.

En del av den drömmen är också att satsa på ekologiska och närproducerade råvaror. Ulf lagar oftast maten och han jobbar i slow food-andan.

– Maten är rustik och lantlig, säger Emma.

– Vi köper lokala råvaror så långt det går och då gör ju pengarna nytta här i trakten, bland de lokala producenterna, säger Ulf.