06 sep 2014 18:10

23 jan 2015 15:49

Brandstedt i final i designtävling

TÄVLING: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation utlyste tävling

Hur förnyar man en av de viktigaste symbolerna – gravstenarna– på kyrkogårdarna? En designtävling utlystes och 250 bidrag lämnades in – fem gick till final, bland andra Sitta tillsammans av Per Brandstedt, Falköping.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation utlyste i januari en designtävling med rubriken ”Måste en gravsten vara av sten?” Syftet var att förnya en av de viktigaste symbolerna på kyrkogårdarna. Konstnärer och designers bjöds in. Deras bidrag skulle uppfylla vissa kriterier – material, utformning och innehåll skulle vara värdigt och funktionellt, vädertåligt och ha en hållbarhet på minst 25 år, lätt att montera, sköta och ta bort och vara säkert i kontakt med personal och besökare och dessutom biologiskt nedbrytbart/återvunnet/återvinningsbart.

I maj gick anmälningstiden ut och en jury utsåg fem finalister bland de 250 bidragen. I juryn ingår bland andra Åke Bonnier, biskop i Skara stift och Mårten Castenfors, chef Liljevalchs, Stockholm.

Ett av finalbidragen är Sitta tillsammans av Per Brandstedt, Karleby Surprise Laboratory, Falköping. Motiveringen till varför bidraget gått till finalen lyder: ”Ett rustikt, stilrent och jordnära förslag i massiv ek utan inblandning av andra material. Inbjuder till beröring och en stunds vila. Hantverkets skönhet förenas med naturens långsamt upplösande krafter till en gravanordning utan några restprodukter.”

Under sommaren har finalisterna gjort klart skisserna till förslag i fysisk form och från och med den 10 oktober ska de visas upp på Liljevalchs i Stockholm.

En månad senare koras vinnaren på kyrkogårds- och begravningsmässan Vilorum i Göteborg.