07 sep 2014 09:00

23 jan 2015 15:49

Mölndalsföretag investerar i Tidan

TIDAN: Yllefabriken får en verksamhet med anor lika gamla som byggnaden

Den gamla yllefabriken i Tidan har fått en ny ägare, nu vankas tapettillverkning i den anrika byggnaden.

Lim och Handtryck heter företaget som via nystartade Marknadsplats Tidan har köpt fabriken som invigdes vid förra århundradets början. Huvudsysselsättningen är tillverkning av tapeter på traditionellt vis med en limtrycksmaskin som är lika gammal som yllefabriken.

– Vi kommer inte att märkas av alls i ett första skede, tidigast 2016 är det utarbetat hur det blir. Fram tills dess kommer vi mest förvalta huset och se vilka åtgärder som är mest akuta, säger Henrik Strandberg som driver tapettillverkningen tillsammans med frun Ann-Charlott Strandberg.

Han ser två olika scenarion framför sig, antingen en totalflytt eller att dela på verksamheten och göra vissa produktionsdelar samt ha ett lager i Tidan.

Pengarna styr

Anledningen till att det Mölndalsbaserade företaget investerat i den stora fastigheten stavas ekonomi och en omorganisation av området Kvarnbyn där de har sin tillverkning i dagsläget.

– I Göteborgsområdet är minsta skrubb väldigt dyr och vi ser otroligt mycket potential i Tidan och kvalitéer i den stillsamma miljön. Vi tänker långsiktigt på det här, säger Henrik Strandberg.

Den förra ägaren av yllefabriken var Cykeldistribution i Tidan som lämnade in sin konkursansökan i februari i år.

Ingen oro

I fabriken huserar i dagsläget en större loppis samt några andra mindre verksamheter men ägarbytet betyder inte att hyresgästerna ska känna någon oro för att behöva flytta ut.

– Det kommer inte att vara någon som tvingas bort. För oss är det viktigt att huset inte förfaller och det är kompetenta hyresgäster så det känns väldigt bra, säger Henrik Strandberg.

Lim och Handtryck ett litet företag med tre anställda och vänder sig till folk och företag som vill ha något annat än basutbudet för tapeter.

– Våra kunder har främst ett kulturhistoriskt intresse, vill ha sunda material och tänker på miljön, säger Henrik Strandberg.

  • Magnus Ornhammar