21 sep 2014 12:00

23 jan 2015 15:50

Calle Kindbom är mångsysslare i musik

Efter 22 svensktoppslåtar och elva bidrag i Melodifestivalen lever passionen för musik kvar hos Calle Kindbom. Bara i år har han startat eget skivbolag och dragit igång Artistjakten. ”Det är en allvarlig hobby”, säger han.

För Skövdeborna är han mest känd som låtskrivare. Efter vinst i Melodifestivalen och flertalet svensktoppsettor står han som upphovsman till mängder av topplåtar. Genom åren har han arbetat för flertalet stora bolag som Mariann Grammofon, EMI Music och Warner Music. I våras startade han det egna skivbolaget Neptun.

– Att sluta på Warner och köra eget 100 procent är det bästa som hänt, det är en dröm jag haft i många år. Nu är allt helt upp till mig. Jag är helt egen idag, förklarar Calle Kindbom.

Mångsidig

Under sommarens Artistjakten gav han chansen till lokala förmågor att uppträda och visa upp sig. Samtidigt skriver han låtar som vanligt. Calle strävar efter att hitta nya uttryck och är full av idéer som aldrig vilar.

– Ibland vet jag inte om jag jobbar jämt eller alltid är ledig, mitt jobb i sig är så roligt.

– Jag kan ligga i solstolen och arbeta medan grannen tror att jag sover. Låtskriveriet kan poppa upp när som helst. På något sätt är man öppen hela tiden. Man kanske ser en skylt i en film och där har du en låttitel.

Tidigt intresse

Som barn växte han upp med mycket musik, men till skillnad från många andra bar han aldrig på någon längtan att bli duktig på ett instrument.

– Jag bodde mycket hos min mormor och morfar. Det var radio som gällde på den tiden. Jag spelade in Tio i topp med en mikrofon till min morfars rullbandspelare. Jag har aldrig haft ett driv att bli virtuos, skulle jag spela piano kommer jag på mig själv efter en stund med att skriva en låt.

Hitmakare

2002 debuterade Calle i Melodifestivalen. Även om tävlingen inte är högsta prioritet idag så hoppas han på deltagande även nästa år. Men att vinna Eurovision Song Contest är inget han drömmer om.

– Jag går inte och tänker på att vinna, bara på att få en hit. Det handlar lite om vad som eftersöks och vem som är het.

  • Frans Nilsson