27 sep 2014 08:00

23 jan 2015 15:51

Importerar delikatesser från småskaliga producenter

Allt började med kärleken till Italien och den italienska maten. Ingemar Gustafsson och Margaretha Hardestav tog med varor hem till sig själva och vänner, och valde efter en tid att starta ett företag.
– Nu vill vi utöka och försöka få fart på webbshopen.

Företagsnamnet Gusto classico är en lek med ord. Dels betyder gusto smak på italienska, alltså klassisk smak, och dels är ordet en koppling till Gustafsson och Ingemars smeknamn Gusten.

Det är just de italienska smakerna som ligger till grund för företaget som Ingemar Gustafsson och Margaretha Hardestav har i sitt hem i Blikstorp. Företaget har de som hobby på fritiden och de jobbar cirka tio timmar i veckan med det.

Många nya kontakter

– För tio, tolv år sedan började vi åka till Italien på semester, och vi brukar åka två gånger per år. Jag är dessutom en bilnörd och har alltid gillat Alfa romeo och den italienska designen, säger Ingemar.

De bodde på agriturismo, ungefär som ”bo på lantgård” utanför Parma och lärde där känna sonen i huset som var mycket intresserad av mat.

– Vi fick se tillverkning av parmesan och även hantverksmässig produktion av parmaskinka. Han var mycket inspirerande.

Det ena gav det andra. Ingemar och Margaretha fick nya kontakter med producenter av exempelvis pasta, choklad, olivolja och honung. De var mycket tillmötesgående och tipsade om vänner och bekanta som också är småskaliga producenter.

Ingemar berättar lyriskt om regionerna Marche, Umbrien och Emilia romagna där de numera har kontakt med många odlare och förädlare av livsmedel.

Butik på tomten

Till att börja med tog Ingemar och Margaretha med varor hem till sig själva och vänner, men för fyra, fem år sedan registrerade de sitt företag. Allt eftersom har de utökat sortimentet.

De har inrett en butik i friggeboden på tomten och där har de öppet vissa helger.

– Vi brukar skriva på vår facebooksida när vi har öppet. Men vi ska utöka öppettiderna nu så det blir nog så att vi i stället skriver när vi har stängt.

Vill satsa mer

De deltog i vin- och delikatessmässan under Matfestivalen i Skövde och de har planer på att delta i fler liknande mässor på andra ställen. De har också besök hos Munskänkarna i Skara och Vincontoret i Tidaholm inplanerade i almanackan.

– Vi vill också försöka få fart på vår webbshop.

Företaget kommer de att sköta vid sidan av sina andra arbeten. Ingemar säljer verktyg och Margaretha jobbar inom vården i Hjo.