04 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Gör-det-själv

Det är något speciellt med att göra själv. Inget nytt, inget revolutionerande - egentligen. Ändå talar vi om intresset att göra själv som om det vore en nyfunnen passion dedikerad hipsters. Nu är det inne att göra själv - förr handlade det om överlevnad. Om att ta till vara vad skog och mark hade att erbjuda, om att safta, salta, torka, snickra, smida och sy för mat för dagen och en kallare årstid.

Idag är gör-det-själv-kulturen mer en identitetsmarkör; egen sylt, egen korv, egensnickrad pilasterhylla, armband, adventsljusstake, listan kan göras lång. Det känns nytt och modernt - det känns inne. Vår tids folkrörelse - egentligen inget nytt. Bildnings- och studieförbunden har hunnit uppnått senior ålder och får nu sällskap av ytterligare en kompis - makerrörelsen.

I makerrörelsen möter ny teknik mer traditionell: 3D-skrivare, 3D-pennor, laserskärare används i projekt med pelarborrmaskiner, svarvar, bandsågar, lödstationer och symaskiner. Lägg till material, det kan till exempel vara plaster för print, plexiglas, kopparplåt, snören, kartonger, tyg, pärlor, dioder och läder. Lägg till elektronik, lägg till kod och du står redo att skapa.

Förr fanns det en mekanisk verkstad i varje kvarter. Om vi ser oss runt idag finns snart ett MakerSpace i varje kvarter. Vi hittar dem säkert i kreativa personers hem och i Skövde finns en publik variant på Balthazar och en variant på GSP:s område.

Är du en maker? Jag tror vi alla känner en maker, kanske är vi alla makers? Vi har alla definitivt varit det - vem minns inte sig själv säga jag-kan-själv! Den känslan, den viljan att göra själv ska vi vårda. Det är den viljan som när vår nyfikenhet och vår vilja att utvecklas. Det är också den viljan som utsätter oss för situationer som senare i livet gör att vi kan uppskatta andra människors skicklighet, på kontoret, i verkstaden eller i föreningslivet.

Jag ser början till kulmen på en fantastisk rörelse där vi genom makerkulturen får fler att utforska och prova, fler att hitta till sin teknik, fler att umgås över generationsgränser i, för dem intressanta, makerprojekt. Nya sätt att förhålla sig till återvinning och hållbarhet och därmed också nya sätt att utvecklas.

Vänta inte, prova - gör-det-själv!

  • Leila Khammari, vd Lichron