10 okt 2014 07:45

23 jan 2015 15:52

Foto: Roland Svensson

Växtvärk för Skövde Gravyr

(Reportage publicerat i SLA:s näringslivsbilaga mars 2014)

Robert Svensson och hans pappa Bo grundade Skövde Gravyr i föräldrahemmets trånga källare. Snart flyttar företaget in i sina nya lokaler på Mejselvägen. Från 12 till 1 100 kvadrat på 24 år.

– Vi har vuxit i takt med våra uppdrag, säger vd:n och ägaren Robert Svensson.

Näringsliv. Fördubblar sina ytor vid flytt till nya lokaler

Då, vid starten i huset i Säter 1990, hade företaget en datorstyrd gravyrmaskin. Detta var ”framtiden” spådde Roberts pappa Bo som nyligen hade sålt sin klockbutik med urmakarverkstad inne i centrala Skövde.

– Han hade bestämt sig för att gå i pension vid 55 års ålder men efter bara tre veckor kunde han inte vara still längre. Då föddes idén om att starta eget i gravyrbranschen. Jag var 22 år och jobbade som underhållsreparatör på Volvo. I början körde jag maskinen hemma på dagtid och jobbade kvällar på Volvo, berättar Robert.

Saab-order

Vändpunkten kom 1992 då det lilla företaget fick en förfrågan från Saab om att tillverka manöverpaneler till fabriken. Affären gav Robert möjlighet att satsa på det egna företaget på heltid.

– Jag sa upp mig med avgångsvederlag, det här var samtidigt som den ekonomiska krisen slog till på 1990-talet. Sedan dess har det bara rullat på.

1996 gick flytten till de nuvarande lokalerna på Gustav Adolfsgatan som efterhand har byggts ut när Skövde Gravyr sakta har köpt in fler och fler maskiner. Under resans gång har Robert köpt upp andra företag i branschen, 1998 tog man bland annat över hela dåvarande GLA:s Gravyravdelning. Tiba Gravyr och Tibro Idrottspriser är andra bolag som man förvärvat.

– Vi har en väldigt bred maskinpark vilket gör att vi kan arbeta med gravering, fräsning eller blästring av i stort sett alla olika material, oavsett om det är plast, aluminium, mässing, trä eller glas. En stor del av våra produkter går främst till företag inom industrin och olika myndigheter, men vi jobbar även på uppdrag från andra skyltleverantörer som inte har samma kapacitet som oss, säger Robert Svensson.

Idrottspriser

Företaget med totalt elva anställda är stora inom industri-, företags- och namnskyltar, men har även en webbshop med dop- och presentartiklar och hyllorna med idrottspriser är många och höga. På senare har man även börjat ta fram egna produkter som menyskåp med belysning och led-belysta bokstäver och siffror för exteriör skyltning av fasader och byggnader.

– Marknaden med inbyggd belysning växer och då måste vi hänga med i utvecklingen.

Växer gör snart även företagets lokaler. Flytten från Norrmalm till Aspelunds industriområde gör att Skövde Gravyr fördubblar sina ytor, från drygt 500 till 1 100 kvadratmeter.

– Vi har sökt nya lokaler i några år, men inte riktigt hittat rätt förrän nu och det ska bli fantastiskt kul att flytta in i en egen fastighet.