18 okt 2014 05:00

23 jan 2015 15:52

Desiree Lerider: Nätverk som fungerar

Det finns en mängd olika möten med syfte att nätverka att tillgå för oss företagare, vilket jag tycker är jättebra. Klart att man vill bredda sitt kontaktnät och kanske i förlängningen göra affärer - alternativt samverka med varandra. Jag älskar alla typer av samlingar/möten där jag får träffa nya intressanta människor samtidigt som det ofta blir bra diskussioner. För min personliga utveckling ger det mig otroligt mycket men vilka nätverk är egentligen bra för mina affärer?

Jag var med i Ladies Circle i över 20 år. Det är ett internationellt kvinnligt nätverk för kvinnor under 45 år. Där hittade jag många av mina idag närmaste vänner plus att det nätverket har hjälpt mig att växa som person samt gjort mig till en ödmjukare person. Däremot har mitt medlemskap i LC inte lett till några affärer för företaget.

Min medverkan i diverse vd-nätverk har hjälp mig att tänka rätt, bli mer professionell i mitt arbete plus att jag även där fått vänner för livet. Men Factum har inte fått några uppdrag genom detta.

Jag har också varit med i några styrelsenätverk som gjort att jag fått många förfrågningar på intressanta styrelseuppdrag. Uppdragen har gett mig en bra koll på företagarsverige, styrelsearbete samt vilka frågor som engagerar företagare. Men inga affärer till Factum.

För några år sedan blev jag tillfrågad att vara med i Rotary här i Skövde, närmare bestämt Rotary Skövde-Billingen. När jag kom med för fyra år sedan var klubben inne i en förändringsprocess med fokus på att rekrytera nya yngre medlemmar - helst kvinnor. Rotarys grundtanke är att det ska vara ett yrkesnätverk. Du kan om du vill göra affärer med dina klubbkompisar alternativt andra Rotarianer runtom i Sverige eller världen. Och det stämmer! Bara efter ett halvår hade vi på Factum fått vår första kund genom Rotarys nätverk. Jag blev otroligt förvånad men samtidigt glad. Rotary är ett nätverk som faktiskt fungerar och som ger en otroligt bra energi. Vid varje torsdagslunch har jag intressanta samtal med min bordsgranne och känner att jag tankat ny energi. Hatten av för min Rotaryklubb och för Rotary i allmänhet.

Vilket nätverk passar dig? Vilket syfte vill du att nätverket ska ha? Vad vill du att det ska ge dig? Det är några frågor som kan vara bra att ställa sig innan man väljer. Jag är med i många olika nätverk som var och en fyller sitt syfte men grunden för mig är att förutom att det helst ska ge affärer att det dessutom ska vara roligt, underhållande och utvecklande för mig. Lycka till med ditt val av nätverk!

  • Desiree Lerider, vd Factum