19 okt 2014 09:00

23 jan 2015 15:52

"Jätteviktiga projekt för oss"

Perfekt tajming på byggprojekten

Byggprojekten avlöser varandra – när Fältspaten är klart tar Jula-byggnationen vid för Calles Bygg i Skövde.
– Den här typen av projekt är jätteviktiga för oss och det är positivt och berikande att Jula satsar, säger Peter Lennartsson, vd Calles Bygg.

Calles Bygg är det lokala byggföretaget som näst intill alla Skövdebor känner till – och företaget ligger också bakom flera stora projekt som sätter avtryck i kommunen. Inte minst Fältspaten, Skövdebostäders trygghetsboende, på Norra Bergvägen – för övrigt Sveriges första passivhus – och nu tar nästa byggprojekt vid.

Calles Bygg är totalentreprenör för Jula-satsningen i Stallsiken. Ett handelshus på 10 000 kvadratmeter, uppdelat på tre butiker, ska byggas. Startskottet gick för ett par veckor sedan då Peter Lennartsson tillsammans med Karl-Johan Blank och Johan Carlberg, Jula-koncernen, tog det symboliska första spadtaget. Men redan innan det togs hade byggföretaget schaktat och förflyttat jordmassor för att förbereda byggstarten.

– Den här typen av projekt är jätteviktiga för oss, vi är ju givetvis beroende av att som bas alltid ha ett eller ett par stora projekt. Att ett privat bolag som Jula satsar är mycket positivt och berikande, inte bara för oss utan för hela kommunen, säger Peter Lennartsson.

Handelshuset – där Jula och Willys är klara hyresgäster – ska stå klart om ett år, en byggtid som Lennartsson bedömer är fullt rimlig.

– Det är en tuff byggtid, men det kommer vi att klara. Vi hoppas på en mild vinter utan allt för mycket snö.

Bygget kommer under ett års tid att ge arbete åt uppemot 15 personer, Calles Byggs egen personal och underentreprenörer.

Julakoncernen har planer på en etapp två i Stallsiken. Inget är klart, men enligt Lennartsson har Julas fastighetsbolag och Calles Bygg en ”positiv samsyn” på nästa steg, vilket skulle kunna innebära att Calles bygger även den.

– Jag kan bara säga att vi diskuterat frågan.

Lennartsson hoppas också att byggbranschen totalt nu tar fart igen efter en seg lågkonjunktur.

– Det har skapats en passivitet inom det privata näringslivet. Nu återstår det att se om politikerna gör verklighet av alla sina vallöften som ska sätta fart på byggandet.