26 okt 2014 09:00

23 jan 2015 15:52

Närproducerat och ekologiskt vid Stora torget

Efter 40 år som ICA-handlare satsar Ott Ilves på en ny fristående butik med närproducerade och ekologiska varor.
– Jag var mätt på kvantitetsförsäljning och vill ha kvalitet i stället.

I ett rosa trähus vid Stora torget i Falköping finns numera butiken Falköpings saluhall.

I går var det smygöppning men den stora premiärdagen är i dag, lördag.

När SLA besökte butiken höll handlare Ott Ilves på att göra i ordning i alla hyllor och han väntade på att ägg, chark- och mejerivaror skulle levereras.

– Jag har 32 leverantörer, men eftersom det inte finns någon grossist för varorna så måste jag ha direktkontakt med alla. Det gäller att jag har möjlighet att hämta, eller att de kör ut varorna. Jag kommer därför att ha stängt på måndagar för att bland annat hämta varor.

Ott Ilves sålde ICA Tranan i Broddetorp i september efter 40 år inom ICA. Han berättar att han nu vill satsa på kvalitet, närproducerat och ekologiskt.

– Jag träffade Svante Schultz, som har Sveriges minsta saluhall i Tidaholm, och tänkte att kan han driva en saluhall i en friggebod så borde jag kunna ha något större här i Falköping.

Så fick det bli, och Ott visar stolt upp sin butik.

– Här finns ägg, honung, grönsaker, frukt, öl, vatten, mjölk, ost, bröd, korvar, rökt fisk och kalvdans. När frysarna har kommit ska jag också ha vilt och lamm, och även glass. Det finns många producenter här i Skaraborg men när det gäller dryck så fick jag leta lite längre bort. Cider och vatten kommer från Herrljunga och ölen från Landvetter.

Ekohyllan är fylld med kaffe, nötter, kakao, te och gryn med mera, och andra hyllor dignar av skorpor, knäckebröd, mjöl och kakor.

– Först och främst har jag närodlat, och det kan också vara ekologiskt i vissa fall. Annars är ekologiskt oftast importvaror. Som exempel odlar vi ju inte kaffe och te här.

– Det kan bli så att jag måste ta in konventionella varor någon gång så att inte hyllorna står tomma. Jag har märkt att det kan vara svårt att få tag på vissa varor som det är stor efterfrågan på.

Efter många år i större butiker tycker Ott att det känns lite konstigt att vara ensam i företaget men han kommer vid behov att få hjälp av sin dotter.