01 nov 2014 06:00

23 jan 2015 15:53

Tid för utmaning

I år infaller den kristna högtiden allhelgonadagen, den 1 november, med den rörliga helgdagen alla helgons dag, oftast lördagen i vecka 44. Oavsett livsåskådning passar denna tid bra för att minnas dem som gått ur tiden. Det kan vara en uppfinnare, en för samhället betydelsefull person eller en person som stått dig nära.

Det är också en bra tid att reflektera över sin egen tid på jorden. Vad som verkligen är betydelsefullt - för dig. Tid att reflektera över de val du gjort i livet och de du har att göra framöver. Vågar du tänka tanken till dess slut? Är det något du saknar eller något du borde gjort men ännu skjuter på framtiden?

Min grundregel är att bara ångra det jag inte gör och inte det jag gör. Denna princip bjuder mig på många erfarenheter - de flesta sunda och kloka. Många väldigt roliga, En del lite tokiga och några ganska dåliga. Jag vill inte ha en enda av dem ogjord.

Det är ganska stor skillnad på att leva och att vara vid liv. En persons allt för tidiga bortgång kanske hjälper oss att tänka på det. Den person som uppnått ansenlig ålder kan vi kanske lättare glädjas med. Tänk dem som fått vara med från tidigt 1900-tal till dagens datum. Vilken resa! Tänk att varannan av dem som föds idag väntas leva i över 100 år. Förr tror jag att en livstid på 100 år kändes som en evighet. När folkpensionen infördes 1913 sattes den till 67 år, vid den tiden var medellivslängden i Sverige ca 60 år.

De flesta av oss vet att livet är begränsat, ändligt. Det kommer att ta slut. Ändå lever många som om livet aldrig skulle ta slut. Lämnar du drömmar ouppfyllda eller gör du det du kan för att de skall bli verklighet? Lever du ditt liv som du vill eller som du tror det förväntas? Livet är ändligt och längden högst varierande. Då kan det vara skönt att tänka på att rätt levt är livet långt nog. Så strunta i det där som inte tillför något. Tänk på att dammråttor kan vara ett bevis på att någon gjort någonting roligare. Gå ut, ring en vän och berätta vad du tycker, våga utmana din rädsla, utsätt dig för det där jobbiga. Gå inte runt och förbi det som är viktigt för just dig - oavsett vad det är - gör det!

Tid för utmaning - den tiden är nu.

  • Leila Khammari, VD, Lichron