16 nov 2014 16:30

23 jan 2015 15:53

Stororder tryggar produktionen på SMK

SMK AB är Skövdeföretaget som tillverkar plåt- och rörprodukter till kunder över hela landet. Nyligen tecknade de ett avtal med VVS-grossisten Dahl som kommer trygga produktionen en lång tid framöver.

Några minuters bilfärd utanför Skövde i lantlig gårdsmiljö ligger plåt- och rörföretaget SMK AB.

– Företaget startades 1979 av Karl-Gunnar Karlsson som växte upp här på gården, berättar Joakim Holm som idag är vd.

Karl-Gunnar finns inte längre kvar i företaget, men det finns inga planer på att flytta produktionen.

– Jag tycker vi ligger fantastiskt här ute, det är fyra minuters bilfärd från Skövde och det är härliga omgivningar. Dessutom byggde ju XR miljöhantering nyligen sin nya anläggning bara en bit bort, så vi är ju inte helt ensamma, säger Holm.

Färdiga helhetslösningar

SMK AB arbetar med att producera plåt- och rörprodukter till olika ändamål. Bland annat gör de kärror, kabelvindor och gåbord som hjälpmedel inom sjukvården.

– Till skillnad från många av våra konkurrenter vill vi kunna erbjuda våra kunder färdiga helhetslösningar, förklarar Joakim.

Med det menar han att företaget har kapacitet att klara av alla delar i en tillverkningsprocess, allt från att rita och designa till att skicka iväg färdiga produkter.

– Vi gör allt där emellan, stansning, svetsning, bockning, montering, ytbehandlig och pulverlackering, säger vd:n.

Tryggad produktion

Nyligen skrev SMK AB ett avtal med VVS-grossisten Dahl om att producera så kallade våtrumskasseter till grossisten.

– Vår våtrumskassett, som vi designat själva, är ett system för att kunna installera nya toalettstolar utan att behöva bygga in den i väggen. Det blir både billigare och enklare för fastighetsägare som vill uppgradera badrummen, menar Joakim.

Avtalet innebär att produktionen av våtrumskasseter är tryggad en lång tid fram över och kan på sikt även komma att leda till ny arbetstillfällen inom företaget.

Små volymer

Likt många andra industrier har SMK AB svårt att prismässigt konkurrera med länder i Asien som exempelvis Kina.

– Men vår styrka är att vi arbetar på orderbeställning och våra kunder behöver inte köpa på sig större volymer än de behöver för tillfället, vilket de skulle behöva göra för att tjäna på att handla från Asien, säger Holm.

SMK AB står för Skövde Maskinkonstruktioner AB och företaget har idag ett 30-tal anställda.

  • Anna Leijon