22 nov 2014 08:00

23 jan 2015 15:54

Kalle blev sin egen skivbolagsdirektör

Skivförsäljningen har de senaste decennierna sjunkit drastiskt och skivbolagsbranschen befinner sig i kris. Men Kalle Sjöstrand i Skövde vill kämpa för den fysiska skivan och startade förra året skivbolaget Skulls And Flames Recordings.

Kalle Sjöstrands intresse för musik väcktes när han var i 11-årsåldern och fick se bilder på Kizz.

– De hade häftiga kläder, smink, coola gitarrer, eld och allt annat som en kille i den åldern går igång på, berättar han.

Sedan dessa har musiken varit en stor del av hand liv och han har startat upp och lagt ner band om vart annat. De senaste åren har han varit gitarrist i bandet Kaross och sedan ett och ett halvt år tillbaka driver han det egna skivbolaget Skulls And Flames Recordings.

Läste på

Att han valde att starta eget skivbolag berodde på olika orsaker. Dels var han och de andra medlemmarna i Kaross redo att släppa en skiva.

– Men det indieskivbolaget vi låg hos bestämde sig för att lägga ner, just på grund av att de inte längre ville hålla på med fysiska skivor.

Eftersom gruppen ändå vill ge ut sin skiva satte sig Kalle på kvällar och helger efter jobbet och läste på om hur det går till att ge ut skivor. Han insåg att det inte var så svårt och valde att starta ett bolag och vidtog de åtgärder som krävs för att kunna ge ut skivor.

Efter att ha lagt ner mycket arbete på att släppt Kaross skiva tänkte han att han kunde använda sina nyförvärvade kunskaper till att hjälpa andra band som ville göra samma sak.

Stora löften

En annan anledning till att valde att starta eget var att han sett många vänner bli blåsta av stora skivbolag som lovat guld och gröna skogar.

– Många bolag ger unga och nystartade band löften om både flera skivor och många spelningar och binder upp banden att stanna kvar en lång period, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Men om första skivan inte säljer tillräckligt bra läggs nästkommande skiva på is och bandet har ingen möjlighet att själva bestämma varken hur eller när de vill gå vidare. Jag har sett vad det gör med människor att bli behandlade på det sättet, det tar dör på kreativiteten.

Ta, se och känna

För Kalle Sjöstrand är den fysiska skivan viktigt och han brinner för att den ska finnas kvar.

– För mig är musik så starkt, så jag vill kunna ha något att ta, känna och se på, säger han.

Han är hoppfull om att han en dag ska kunna lämna sitt vanliga jobb och kunna leva på en kombination av arbetet med skivbolaget och sitt artisteri.

– Men drömmen vore ju att jag en dag kan leva på att enbart vara artist, avslutar Kalle.

  • Anna Leijon