30 nov 2014 09:00

07 jan 2015 10:23

Pantbank till Skövde

NÄRINGSLIV.: Ovanlig företagssatsning

Vänersborgaren Daniel Gustafsson har i flera år varit intresserad av att etablera sig i Skövde
Nu blir det verklighet – inom kort öppnar han en pantbank i centrum.

För 17 år sedan gav sig Daniel Gustafsson in i branschen när han tog över pantbanken i Vänersborg med anor från mitten av 1800-talet. För sex, sju år sedan riktade han blicken mot Skövde och registrerade också namnet Pantbanken i Skövde.

– Jag ville etablera mig här, men samtidigt som jag planerade för det kom det annat emellan. Efter att pantbanken i Trollhättan utsattes för rån frågade nämligen dåvarande ägarna om jag ville ta över den för de ville inte fortsätta.

Daniel sade ja och Skövdesatsningen lades på is. Tills nu.

– Snart ska jag äntligen öppna i Skövde. Jag arbetar nu med att få ordning i lokalen så jag vågar inte säga ett exakt öppningsdatum, men i december blir det.

Att Daniel haft siktet inställt på Skövde förklarar han med att kommunen ligger bra med många kommuner runt om.

– Jag tror på satsningen, men det tar givetvis tid att etablera sig på en ny ort.

Även om Daniel har verksamheter i både Trollhättan och Vänersborg så är pantbanker något av ett storstadsfenomen.

– Det finns väl ett 50-tal i landet. Tidigare har nog många varit reserverade mot verksamheten och trott att det bara är folk som är ekonomisk knipa som vänder sig till en pantbank, men den stämpeln är borta.

– I dag har vi alla kategorier kunder och det finns inget pinsamt med att gå till oss. Vi är som Blocket och Tradera.

Hur fungerar då en pantbank?

– Vi lånar ut pengar mot föremål som säkerhet. Föremålet lämnas in till och förvaras hos oss. Ofta handlar det om att kunder kanske har fått en oförutsedd utgift och lämnar då in föremål som de får pengar för. När de kommer tillbaka för att hämta det betalar de lånesumman, ränta och en expeditionsavgift.

Men det finns också kunder som vill att föremålet, ofta guld, ska säljas på auktion. Då får de först ut en summa för föremålet och kanske också mer pengar om det blir ett överskott vid auktionen.

– Om det tvärtom blir ett underskott vid auktionen blir kunden aldrig betalningsansvarig.