13 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:55

Ta ledigt i jul

Julen närmar sig med stormsteg och de flesta av oss företagare försöker få så mycket som möjligt gjort innan kunderna går på julledighet. Tiden innan jul är både kul och samtidigt lite pressande – det finns många förväntningar både på jobbet och privat.

Samtidigt som det är full rulle på dagarna ska du också hinna fundera ut julklappar och annat som ska göras för familj och vänner. Det är många julaftonskvällar som jag har velat stanna uppe länge men orken inte räckt till. Däremot har jag alltid försökt, om det varit möjligt, att vara ledig mellan jul och nyår. Dels för möjligheten att umgås med nära och kära, dels för att kunna ladda om batterierna inför det nya året.

Det är skönt att stanna upp lite. Att hinna reflektera och lyfta blicken en stund för att få andra perspektiv på jobbet och livet i stort. Att hitta en bra balans mellan arbetet och privatlivet är viktigare än vi tror. En stressad människa kan tappa sin empati och bli cynisk. Där vill man ju inte hamna! Ledigheten i sig kan ha en utvecklande effekt och föra med sig massor av bra saker. Att ligga på sofflocket kan göra dig bättre både i din yrkesroll och som medmänniska. Bra, eller hur?

Genom att ta ett steg åt sidan kan man se sitt företag ur en annan synvinkel. Du kanske till och med upptäcker möjligheter du missat när mötena och mejlen duggat tätt. Det sägs att man inte ska skjuta upp till morgondagen det man kan göra idag. Men jag tror att det ibland kan vara bra att låta saker och ting ligga till sig en stund. Ibland gör det lösningen eller slutresultatet bättre.

För att stanna upp och låta våra saker ligga till sig lite åkte gänget på Factum till Göteborg i måndags. Vi tog tåget ner på eftermiddagen och sedan hem när kvällen var sen och mörkret kompakt utanför tågfönstret. Vad det känns bra ibland att bara umgås med sina kollegor, att få vara tillsammans utan några krav. Inga uppbokade möten eller deadlines. Det blev en mysig kväll som bjöd på många skratt då vi pratade om allt och inget. Samtidigt mådde vi bra av att komma bort från vår lilla bubbla en stund och våra sinnen fick nya intryck. Inte minst så åt vi en riktigt god middag tillsammans – utan att behöva stressa tillbaka till jobbet. Det var visserligen bara några timmar men oj vad det kändes bra i själen!

Så försök att ta det lite lugnt nu under jul och nyår. Det tänker jag göra. Så ses och hörs vi nästa år fulla med ny energi och smarta lösningar

  • Desiree Lerider, vd och delägare Factum reklambyrå