31 jan 2015 11:38

31 jan 2015 11:44

Sportlovets nya stora resemål

NÄRINGSLIV: Många reser utomlands på sportlovet

Solen lockar Skövdeborna ut på resa under sportlovet. En av de mer ovanliga orterna ökar markant.
– Många vill testa något nytt och letar efter alternativ till Kanarieöarna och Thailand, säger Bodil Sörman, Resia i Skövde.

När sportlovsveckorna närmar sig bokar allt fler biljetter till värmen. Skövdeborna väljer först och främst att åka till Gran Canaria och Fuerteventura.

Uppstickare

Men det är det fjärde mest bokade alternativet, Dominikanska Republiken, som är lovets stora uppstickare.

Enligt Bodil Sörman lockar trendiga Karibien de resenärer som vill göra något annorlunda men ha ungefär samma temperaturer som Ostasien.

– Många vill testa något nytt och letar efter alternativ till bland annat Thailand. Den kundkategorin vänder sig i stället helt om västerut mot Dominikanska Republiken som bjuder på liknande klimat, säger Bodil Sörman, Resebyråchef Resia i Skövde.

Största ökningen

Jämfört med förra året är bokningarna för Dominikanska Republiken en av de stora ökningarna med hela 70 procent enligt Resias statistik. Man ser även en allmän ökning på Skövdebornas vilja att åka utomlands under lovet.

– Antalet resenärer som åker utomlands under vecka 7 till 11 har ökat med fem procent sett till förra året.

Det framgår också tydligt att det är solsemestrar som ligger Skövdeborna närmast om hjärtat i dessa tider.

46 procent väljer sol och värme medan 17 procent vill ha snö och skidbackar. Storstadsturismen hamnar på fem procent.

När det kommer till att stanna hemma är det en tredjedel som väljer detta för att kanske ge sig ut på resor vid ett annat tillfälle.

Topp fem

De fem mest bokade resemålen i fallande ordning är Gran Canaria, Fuerteventura, Hurghada och Dominikanska Republiken samt Phuket.

Det visar att det lite mer vanliga alternativen fortfarande håller ett tydligt grepp om Skövdeborna.

– De är dit de stora volymerna åker. Det är säkert, har mycket att erbjuda och bjuder på ett väder likt den svenska sommaren. Även den kortare restiden gör också att resemålen håller sin plats på toppen.