01 feb 2015 09:00

01 feb 2015 09:00

Gott om jobb i plåtbranschen

TIMMERSDALA: Familjeföretaget firar 50 och vill växa

Växer. 50-årsjubilerande Timmersdala plåtslageri har vuxit till nästan det dubbla på fem, sex år. Jobb saknas inte, men däremot plåtslagare, något som är ett bristyrke i hela landet.
– Jag skulle kunna bygga ut ytterligare, men vi får se. Det blir nog upp till nästa generation, säger Janne Klasson.

Janne Klasson kom inte in på någon gymnasielinje och skulle bara hjälpa till lite i pappa Mats plåtslageri. Det var 32 år sedan.

Nu är han ensam ägare till företaget där nio personer, bland annat hans fru Vanja och de tre sönerna Robin, Thom och Johan arbetar.

– Jag tycker att det är ett roligt jobb. Det är roligt att ha många anställda och man träffar mycket folk, säger Janne.

– Det blir både jobb i verkstaden och ute hos kunderna, så bredden på arbetet är bra, säger Vanja, som började jobba på kontoret ungefär samtidigt som Janne tog över företaget.

Bygger för Allemanshälsan

Timmersdala plåtslageri AB fyllde nyligen 50 år. Det var i oktober 1964 som Mats Klasson, då 20 år, startade företaget.

I december firades jubileet med fest för anställda och några av de större kunderna och leverantörerna.

– Företaget startade i källaren till brandstationen här i Timmersdala och för 21 år sedan flyttade vi hit. Nu är lokalerna cirka 1 000 kvadratmeter stora.

Just nu håller man på med ombyggnad av en av lokalerna på fastigheten, där en förskola tidigare har hyrt in sig. När allt är klart ska Allemanshälsan flytta in. Janne äger mer mark i kvarteret och skulle kunna bygga ut ytterligare.

– Vi får se. Men det blir nog upp till nästa generation. Jag tycker att företaget ska växa sakta och försiktigt.

Nytt med aluminium

Janne tog över företaget för fem, sex år sedan och sedan dess har det vuxit rejält.

– Vi har expanderat bra, och ökat personalstyrkan med fyra personer. Vi har hur mycket som helst att göra och jag behöver folk. Men det är svårt att få tag i plåtslagare. Det är en brist i hela landet och just nu saknas cirka 1 700 stycken.

En relativt ny del i företaget är aluminium som har fått en egen avdelning i verkstaden. Den har Thom Klasson ansvaret för och han tillverkar delar till i huvudsak fönster och uterum.

När den delen kom in i företaget byggdes ett nytt lagerutrymme på baksidan av huset.

Specialjobb på kyrktorn

Företagets marknad finns till största delen i Skaraborg även om de nyligen haft jobb i Skåne, Trollhättan och Södertälje.

De vanligaste uppdragen är att göra bandtäckta plåttak, det vill säga falsade tak, som de sedan monterar. Även olika rännor och rör, samt ventilation, hör till det vanliga arbetet så plåtslagarna är ofta ute hos kunderna och jobbar. De säljer även garage, helt gjorda i plåt.

När Janne ska berätta om de mer minnesvärda jobben kommer kyrktorn på tal. Han nämner Töreboda kyrka, och Elimkyrkan i Skövde.

– På Elimkyrkan gjorde vi ett specialjobb med fjälltäckning som är en gammal metod.

Janne tar fram kvadratiska plåtskivor som är bockade på två sidor, och förklarar hur man fäster dem omlott på taket.

Föll på brorsan

Han är inte rädd för höjder och berättar att dagens byggnadsställningar är väldigt bra. Men en händelse för många år sedan fick honom att tänka till.

– Det var min tredje dag på jobbet. Vi jobbade på en garagebyggnad på S:ta Birgittas kyrkogård och min farbror ramlade ner. Han föll med ryggen över en regel och blev förlamad.

– Jag har också ramlat ner några gånger men haft tur. Det största fallet var på fyra, fem meter. Då föll jag på min bror så att han fick ta den största smällen, säger Janne och skrattar åt minnet.