04 feb 2015 06:00

02 maj 2015 15:26

Deedly skapar spel för välgörenhet

NÄRINGSLIV: Skänker bort 15 procent

Deedly games är inkubatorföretaget vid Gothia science park i Skövde som består av Alexander Karlsson, Johannes Qvarford och Helena Granström. Alexander är initiativtagare till företaget som nischat sig genom att även ägna sig åt välgörenhet.

Alexander, Johannes och Helena studerar alla Dataspelsutveckling vid Högskolan i Skövde och bestämde sig för att starta ett företag tillsammans.

– Jag har länge haft funderingar på att starta ett företag och nu passade det bra, säger Alexander.

Men förutom att bara skapa inkomster för egen vinnings skull, så vill gänget också att deras företag ska generera pengar till välgörande ändamål.

– Namnet ”Deedly” syftar ju på ”good deeds”, alltså goda gärningar, det är något som vi tycker att världen behöver mer av och det vill vi bidra till, säger Alexander.

Just nu går 15 procent till välgörenhet och de söker samarbeten med olika välgörenhetsorganisationer att skänka pengar till i framtiden.

Två olika spel

Hittills har Deedly games släppt ett spel som fått namnet Trash mania.

– Det är en liten kille som springer fram och tillbaka under en bro för att fånga upp skärp som människor slänger ner, syftet är att uppmana spelarna att inte skräpa ner i naturen, förklarar Johannes.

Deras nästa spel heter Tiny tricky tiles och är ett slags pusselspel som kommer släppas någon gång i sommar.

– Det är lite som Rubiks kub fast i 2 D där man knuffar runt rutor för att gruppera dem i olika färger, förklarar Alexander.

Samarbetar mycket

Alexander och Johannes läser Dataspelsutveckling med inriktningen på programmering medan Helena läser inriktningen grafik.

– Jag och Alexander skriver och bygger koder och Helena målar och är den som bestämmer hur spelet ska se ut i slutändan, berättar Johannes.

– Men vi prioriterar att sitta på kontoret och arbeta samtidigt för att alla kunna ha ett bra samarbete där alla får säga sin åsikt, förklarar Alexander.

Goda förutsättningar

Deedly games är ett av de runt 70 företagen som ingår i Gothia science park i Skövde och det är något som de ser som en fördel.

– Som inkubatorföretag så får vi mycket hjälp och det finns många vi kan fråga, menar Alexander.

Både Alexander och Johannes har flyttat till Skövde, från Gotland respektive Älvängen, för studier och de är båda nöja med sitt beslut.

– Innan vi valde att söka oss hit till Skövde kollade vi upp olika utbildningar i landet och fick intrycket av att Skövde var det bästa stället, menar de.

– Det är många här som är väldigt motiverade och har sidoprojekt utanför skolan och det gör att det är en väldigt bra miljö med många att diskutera med och det skapar goda förutsättningar för ett litet företag som vi att lyckas, avslutar Alexander.

  • Anna Leijon

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.