04 feb 2015 06:00

02 maj 2015 15:27

Lokalproducerade sängar i Falköping

NÄRINGSLIV: Hantverksmässig tillverkning

Att sova är något som alla människor gör varje natt. Men att sova på rätt sätt är en halv vetenskap. Det menar i alla fall Janne Kvalnes på Svensk madrassdesign i Falköping.

Janna Kvalnes från Herrljunga är uppvuxen med sängar omkring sig. Hans föräldrar drev familjeföretaget Eva bäddar i Larv där de tillverkade sängar genom genuint hantverk i 35 år. 2013 gick företaget i konkurs, men förra året valde Janne att återuppta tillverkningen av sängar.

– Det fanns helt enkelt inga andra lediga jobb som jag kunde, menar han.

Billig hyra

Trots att Janne bor i Herrljunga valde han att starta sitt nya företag i Falköping.

– Här har jag nästan ingen lokalhyra alls att prata om och det finns fler människor i Falköping, så jag pendlar hellre varje dag än står med en tom butik där knappt någon kommer in, förklarar han.

Butiken har han idag på markplan i en lokal på Mössebergsgatan och en trappa ner har han tillverkningslokalen.

– Än så länge räcker ytan till för min produktion, men inom en snar framtid hoppas jag kunna expandera och då behöver jag större lokaler och kanske även anställa personal.

370 mallar

Janne tillverkar madrasser och bäddmadrasser som både är anpassade att fungera i vanliga sängar och i husvagnar och husbilar.

– Madrasser till husvagnar och husbilar är det jag ägnar mig mest åt, helt enkelt för att det finns så många olika modeller som kräver olika mått på madrasserna.

– Dessa mått förändras dessutom ofta för varje ny årsmodell som kommer ut.

För att hänga med i vilka mått som gäller så reser han varje år runt till husvagnsförsäljarna och mäter utrymmet där madrassen ska passa in.

– Hittills har jag 370 olika mallar som jag använder mig av allt eftersom jag får beställningar på att göra en madrass till husvagn eller husbil, förklarar han och fortsätter.

– Det är ju det som gör oss hantverkare unika, att kunden kan få precis vilken storlek de vill, det funkar inte för massproducenterna.

Halv vetenskap

Att skapa en perfekt säng är enligt Janne Kvalnes en halv vetenskap.

– Det handlar om att hitta den perfekta mjukheten till rätt person och det beror både på hur mycket personen väger och på vilket sätt den sover, förklarar han.

Just sovställningen menar han är något som många glömmer bort när de provar sängar.

– De flesta går in i en sängbutik, lägger sig på rygg i olika sängar och väljer efter det, men egentligen ska man ju välja säng efter vad som känns bäst för den ställningen som man sover i mest.

Lokalproducerat

Förutom att erbjuda sina kunder ett genuint hantverk vill Kvalnes även hålla sin produktion så närproducerad som möjligt. Träramar tar han från ett företag utanför Allingsås, latex köper han från ett företag i Forserum, vadd hämtar han i Småland och quilt från Facilette i Lidköping.

– Jag vill hålla det så lokalt som möjligt och framför allt så svenskt som möjligt för att kunna behålla jobben här hemma, för allas vår skull, avslutar han.

  • Anna Leijon