07 feb 2015 08:00

07 feb 2015 08:00

Rekordung bilhandlare

20-årige Rickard Källqvist egen företagare

Rickard Källqvist gick fortfarande på gymnasiet när han började planera för sitt företag – och kort efter studenten hade han en egen bilfirma med verkstad.

– Det var rätt läge att satsa, säger Rickard, nyss 20 år fyllda.

Man kan i och för sig inte veta helt säkert, men Rickard Källqvist i Skövde borde vara landets yngsta bilhandlare – han är nämligen född 1995 och fyllde 20 i januari, låter svårslaget.

Källqvist motor öppnade han på Segerstorpsvägen i juli 2014. Men planerna tog fart betydligt tidigare än så.

Ge aldrig upp

– På hösten mitt sista gymnasieår började jag dra upp riktlinjer och strategier för hur företaget skulle bli, berättar Rickard för SLA.

Att just ha en tydlig plan har varit viktigt, för det fanns vissa som var skeptiska till idén om ett eget företag.

– Men eftersom jag har haft en bra plan och alltid sagt att man aldrig ska ge upp och att inget är omöjligt – vissa saker kan bara ta lite tid – så kände jag att det var rätt läge. Jag hade ingenting att förlora.

På gymnasiet läste han automationsteknik, för framtida arbete som programmerare för styrsystem och liknande. Men det blev en bilfirma med tillhörande verkstad i stället.

– Jag har sedan många år tillbaka haft ett stort intresse i att meka med motorcyklar och bilar. Det intresset tog väl fart när jag började med motocross i tonåren.

På bilfirman köper, byter och säljer han bilar och även motorcyklar. Dessutom har han en bilverkstad med en anställd mekaniker.

”Känns bra”

– Företaget rullar på även om det är en tuff bransch med hård konkurrens, men vi hoppas på att få in fler verkstadskunder bland annat.

Eftersom Rickard själv är ung vet han hur viktigt det är för ungdomar att få prova på arbetslivet. Därför har han redan haft både praktikanter och praoelev.

Han trivs bra med livet som företagare och att vara just egen känns bra.

– Det var lite stressande i början när jag inte visste hur det skulle bli med kunder och så, men allt blir bara bättre och bättre.

Han har också hjälp av pappa Kent Andersson.

– Han sköter allt det jobbiga pappersarbetet, säger Rickard med ett skratt.