17 feb 2015 06:00

02 maj 2015 15:27

En upplyst 70-åring

NÄRINGSLIV: Satsar på klassiska lampor

På Möbelmässan i Stockholm fick AH Belysning ta emot gratulationer från Tibro kommun för lång och trogen tjänst. I 70 år har företaget tillverkat lampor i på Dvärgvägen i utkanten av Tibro.

För 70 år sedan startade Mikael Bröhnes pappa företaget AH Belysning med ambitionen att designa och tillverka lampor. 1978 tog Mikael över som VD och ägaren efter sin far.

– Jag började i företaget redan som 7-åring och fick vara med och montera lampor, berättar han.

Företaget startades från 1945 på Hisingen i Göteborg men flyttades 1959 till Tibro.

– Släktingar till oss hade företag här och det passade bra att flytta vår tillverkning hit, dessutom fanns den arbetskraft på runt 20 personer som vi behövde här.

Tuff bransch

I dag arbetar åtta personer i företaget med allt från design och administration till tillverkning och produktion.

– Överlag har andelen lamptillverkare minskat i Sverige, helt enkelt för att det är svårt att få lönsamhet i verksamheten, säger Mikael.

Att AH Belysning hör till företagen som överlevt tror han beror på de fokuserat på att skapa klassiska och välgjorda lampor i högkvalitet med genuin design och pålitliga material.

– Dessutom har vi en bra maskinpark som underlättar arbetet, menar han.

Får designuppdrag

Företaget har ingen försäljning direkt till privatpersoner utan säljer sina produkter via återförsäljare i framförallt Sverige, Norge och Finland.

– Våra produkter hamnar framför allt hos elaffärer, möbelföretag och inredningsbutiker, säger Bröhne.

Ibland tillverkar de även designlampor som är skapade av kända världsdesigners.

– Utifrån att de hört talas om oss via kontakter så ger de oss uppdraget eftersom de litar på att vi klarar av jobbet, vi söker inte efter sådana uppdrag själva, förklarar han.

Ny teknik

När de designar sina lampor har de tydligt fokus på om det finns ett behov eller inte för en nyprodukt.

– Utformningen av en lampa beror helt och hållet på vad den ska användas till, ska det vara mysbelysning i vardagsrummet, trevligt ljus i köket eller bra arbetsljus till kontoret, vi tänker alltid på lampans funktion, förklarar han.

Nästa stora utveckling inom belysning tror han kommer bli LED-tekniken.

– Det kommer bli ännu större i framtiden än vad det är i dag och nu börjar de ju även komma i bättre kvalitet med möjlighet att välja olika typer av ljus, istället för det kalla som var i början.

En av fördelarna med LED-belysning är att de ska bli billigare för kunden i det långa loppet.

– De är ju dyrare för kunden att köpa, men har längre garanti än vanliga lampor. Om det sedan går att garantera att någon lampa håller i 25 år, som det står på en del, får väl framtiden utvisa, avslutar Mikael Bröhne.

  • Henrik Beck-Friis