01 mar 2015 12:00

01 mar 2015 18:10

Tiden rinner ut för 98-åring

KARLSBORG: Hittar ingen som vill ta över

Slut? Risken är stor att bokhandeln i Karlsborg kommer att läggas ner. Om Agneta Rudolfsson inte hittar en köpare innan hösten så stängs den 98 år gamla boklådan.

Boklådan i Karlsborg är stor och på 275 kvadratmeter finns böcker, papper, vykort, leksaker, spel och presentartiklar.

Just nu är det rea, men bokhandlare Agneta Rudolfsson har inte köpt in de reaböcker som finns i den nationella katalogen, utan hon rear ut sitt eget lager.

Det här är sista bokrean för Agneta och kanske den sista i Karlsborg.

– Flera har varit intresserade av att köpa bokhandeln men banken säger stopp. I dag måste man ha 40, 50 procent i egen insats, och det har fallit på det.

Många kunder beklagar

Förutom Agneta jobbar hennes brorson Martin Rudolfsson heltid i boklådan, men han är inte spekulant på att ta över.

– Jag får den frågan varje dag. Det är ett mycket stort åtagande att vara egen företagare, och nu vill jag inte ta mer tid från familjen.

Agneta och Martin berättar att många kunder beklagar att boklådan kanske försvinner, och att de framöver måste åka långt för sina inköp.

– Det känns inte alls bra att behöva lägga ner. Jag vill helst inte det utan jag vill att någon ska ta över.

Ett par av dem som tycker att det är tråkigt är Leif och Britt Spetz.

– Det är sorgligt och vi gillar det inte, säger Leif.

Leif var delaktig i att starta Folke Dahlberg-sällskapet och man har hittills gett ut nyutgåvor av 11 av konstnärens och författarens böcker.

– Vi har haft ett bra samarbete med bokhandeln och böckerna finns här.

En stor hylla i butiken ägnas åt just lokala böcker, och det finns även begagnade.

Rut och Maja startade

Fram till 1988 levererade boklådan alla skolböcker i Karlsborgs kommun, och Agneta har försökt få till ett nytt samarbete.

– Jag var med i den offentliga upphandlingen och fick möjligheten att fungera som ett komplement. Men tyvärr har det inte blivit så mycket av det.

– Det hade känts bra att ha det som grund att ge vidare till en ny ägare.

Som mest har de varit sju anställda i boklådan, men det var på 30- eller 40-talet. Under Agnetas tid har det varit tre som mest, och nu är de två.

– Allt blir dyrare. Hyra, löner och försäkringar. Den ökade näthandeln har vi också känt av och vi säljer färre böcker nu.

Boklådan startades 1917 av systrarna Rut och Maja Nilsson, och då låg den ungefär där Konsum ligger i dag. 1921 när soldathemmet var nybyggt flyttade de dit. Skolan låg på andra våningen så det var nära till alla elever som behövde böcker.

Biografier och historia

– Min pappa började i unga år och köpte boklådan 1957 när systrarna gick i pension. 1974 tog jag över efter pappa. Jag jobbade på Skaraborgsbanken då, först i Stockholm och sedan i Göteborg. Men jag visste att om jag inte testar det här så kommer jag att ångra mig.

Agneta har inte ångrat att hon flyttade hem igen och tog över bokhandeln.

– Det har varit jätteroliga år med mycket jobb och slit. Man träffar så många kunder och författare, och det blir mycket prat om böcker.

Martin har mer eller mindre vuxit upp i butiken hos Agneta och tycker också om sitt jobb just för att han träffar mycket folk.

Vad läser ni själva helst för böcker?

– Just nu är det biografier men jag vill inte tipsa om någon särskild, säger Agneta.

– Jag läser helst historiska, och sanna, berättelser, säger Martin.