08 mar 2015 09:00

08 mar 2015 19:08

Många Skövdebor nyfikna på nya Volvomodellen

Hur är intresset i Skövde och Skaraborg för nya lyxbilen Volvo XC90 med motorer tillverkade just i Skövde?

– Stort! Och trots att ingen har provkört den har redan tusen bilar sålts i landet, varav dussinet hos oss, säger Robert Bloom, Bilia Skaraborg.

I höstas kom en ”limited edition” av Volvos nya flaggskepp, XC90. 1927 bilar, antalet är en hyllning till årtalet 1927 då Volvo grundades, sålde slut på 47 timmar. En av de mest kända köparna var Zlatan Ibrahimovic. Nästan hälften av de bilarna gick till USA och Kina, resten till övriga världen.

Skövdebor köpte

– Ett par av dem såldes också till Skövdebor faktiskt, säger Robert Bloom, regiondirektör Bilia Skaraborg, för närvarande på plats vid den internationella bilsalongen i Genève där XC90 givetvis visas i en monter.

På torsdagen och fredagen var det många som trängdes kring Volvobilen på bilsalongen.

Sedan specialutgåvan lanserades har serietillverkningen startats och intresset från allmänheten kring Volvos jättesatsning är stort. Snart är det dags för den nya bilen att visas upp på bilanläggningar runt om i landet – andra helgen i maj är det Sverigepremiär och bilen kommer då även till Skövde.

Bilhelg i Skövde

– Då blir det stort pådrag, samtidigt är det ju STCC i Skövde! Kul att det snart är dags, vi märker av ett jätteintresse kring bilen. Många har frågor om den, gällande allt från motorer och utrustning till leveranstider.

Och trots att få ens har sett bilen – vissa kan ha sett den i Volvo Cars Showroom i Kungsträdgården i Stockholm – och än mindre provkört den, har det redan sålts ett stort antal Volvo XC90.

– Tusen bilar har sålts i Sverige, och tolv av dem i Skövde.

– Leveransen blir i juli, augusti.

Även om bilen alltså inte ens finns på plats har den kunnat beställas och i höst kommer ytterligare en variant av XC90.

I Volvostaden Skövde är det så klart extra stort intresse kring den nya bilen.

Det är ju här motorerna D5 och laddhybriden T8 (T6 med elmotor) – tillverkas.

– Det är faktiskt så att från modellår 16 kommer alla Volvomotorer från Skövde.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.