14 mar 2015 10:44

14 mar 2015 10:44

Breddar verksamheten vid kvarnen

Tanken att utöka företaget har funnits länge hos Eivor Gustafsson. Hon har drivit restaurang Stampens Kvarn i Hjo med tillhörande festplats i åtta år och under hösten 2014 gjorde hon slag i saken. Nu till pingsthelgen slår hon och sonen Fredrick Åberg upp portarna till Stampens Stellplatz.

– Det ska bli så roligt att få öppna! Stellplatzen blir ytterligare en knytpunkt i verksamheten och ett till ben att stå på. Vi breddar oss vilket känns viktigt.

Eivor Gustafsson sitter vid ett av borden i sin restaurang och tittar genom fönstret ut mot logen på andra sidan gårdsplanen. Logen i sig är inte ny – i den har fester och evenemang anordnas i flera år, men tillhörande byggnad – det 120 kvadratmeter stora tillbygget som just nu anläggs längs logens södra sida, är nytt. I det ska ett annex med reception och servicehus för kommande stellplatzgäster inrymmas.

– Totalt gör vi nu i ordning för 20 el-platser för husbilar som är på resa och vill komma av vägen för natten. Vi hoppas vara igång till pingsthelgen, säger Eivor.

Strategiskt läge

Hon berättar att det kändes som rätt tid att satsa på en uppställningsplats för bilande turister.

– Antal husbilsägare ökar och alla är inte ute efter att slå sig ner och campa på en och samma plats under en längre tid, utan många rör sig genom landet och även genom Europa och efterfrågar då just en stellplatz. Vi har ett väldigt bra och strategiskt läge utmed 195:an och jag tror att det här kommer bidra med något bra - inte bara för vår egen verksamhet utan för hela Hjo kommun, säger Eivor.

Det lantliga läget som Stampens stellplatzgäster får är omgivet av lummiga skogar, gång- och cykelvägar, Hjoån och kvarnen med de snurrande turbinerna. Dessutom finns den redan befintliga restaurangen som serverar husmanskost bara ett stenkast från stellplatzen.

Satsar också på logen

Förhoppningen är att restaurangen också ska kunna utöka sina erbjudanden under sommarmånaderna, och dra nytta av en ökad cirkulation i området. Och även eventen i logen ska bli fler.

– Vi satsar mycket på logen i sommar och har därför valt att rusta upp med toaletter inne i ladan istället för utanför som tidigare, och även ett diskrum byggs nu in så att logistiken ska flyta på smidigare för oss. Förra sommaren byggde vi en terrass utanför som gör att vi även kan servera mat och alkohol ute, berättar Fredrick Åberg, som på sikt är den som ska ta över Eivors verksamhet.

– Jag kommer börja trappa ner mer och mer. I sommar kommer jag bara ansvara för stellplatzen och agera Hjo-ambassadör genom information om området och om Hjo i den nya receptionen. Från och med den första juni tar Fredrick och hans sambo Elin över den befintliga verksamheten i restaurangen och arrangemangen i logen, berättar Eivor.

Avslutar med oktoberfest

Det första evenemanget som logen erbjuder är just till pingsthelgen. Då hålls den traditionella konstrundan i Hjo och fotograf Jesper Anhede ställer ut ett 30-tal fotografier i logen.

– Därefter anordnar vi olika musikarrangemang och grillkvällar under vår och sommar, och avslutar i höst med oktoberfesten. Det är ett arrangemang vi drog igång för ett par år sedan som fått väldigt god respons, och i år kan det bli ännu bättre - nu när vi kan erbjuda husbilsägare att övernatta efter festen, säger Fredrick.

  • Malin Ingsten